Најновије

ПОМОЋ ДОБИЛЕ САМО ЧЕТИРИ МАЈКЕ: Велики пројекат државе за подршку породицама претворен у велики фијаско

Иако је уредба Владе Србије о помоћи мајкама за куповину првог стана донета још у фебруару, до сад су одобрене свега четири субвенције за мајке из Сомбора, Трстеника, Крагујевца и Бечеја у укупној вредности од 34.595 евра.

Фото: pixabay.com

С обзиром да је од тренутка када је републичка Влада усвојила овај документ прошло чак шест месеци са правом се може констатовати да су надлежни издали веома мали број решења за коришћење субвенција за мајке које су родиле током 2022. године и желе да купе први стан. Према речима Татјане Мацуре, из удружења “Маме су закон”, разлог за то су прилично нејасне одредбе уредбе као и спорост комисије која одобрава доделу новчаних средстава.

– У овом тренутку четири породице су стекле право на коришћење субвенције по овом основу а 40 захтева чека на обраду. Захтеви појединих мајки су одбијени због процедуралних грешака до којих долази због одредби уредбе које су компликоване јер захтевају веома висок степен познавања права и економије. Наиме, да би захтев за добијање субвенције био валидан мајка која испуњава услове предвиђене уредбом мора надлежнима у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да пошаље оверен предуговор о купопродаји стана или куће. Тек након одобрења, то јест доношења решења о додели субвенције, заинтересовани може да потпише уговор о купопродаји и тиме се уписује у Катастар као власник некретнине. Међутим, поједине породице које су аплицирале за државну помоћ за куповину стана склопиле су купопродајни уговор. На тај начин те мајке су дисквалификоване из процеса добијања субвенције јер је један од услова да у тренутку подношења захтева не буду власнице некретнине. Потписивањем купопродајног уговора оне то постају чиме не испуњавају услов за државну помоћ за куповину првог стана. А купопродајне уговоре поједине породице су потписале због тога што на томе инсистирају продавци станова којима је циљ да их што пре продају као и банке које то сугеришу као услов за добијање стамбеног кредита – објашњава наша саговорница.

Према њеним речима управо је то разлог што је досад одобрено свега неколико захтева, али и велика спорост надлежне комисије која издаје решења о коришћењу субвенција.

– Иако је законски рок да на захтев надлежна комисија одговори за 30 дана дешава се да породице на решење чекају и по скоро 90 дана што одуговлачи и знатно успорава процедуру. Такође, поједине локалне самоуправе које су добиле допис од надлежних у Влади са упутством да информишу мајке шта је све потребно да ураде како би могле да аплицирају за субвенције и да им обезбеде приступ свим потребним документима како би могле да остваре то право, то не чине иако су дужне већ родитеље заинтересоване за субвенције упућују да се обрате министарству па се и на томе губи драгоцено време за добијање решења. Сходно свему томе јасно је да би уредбу требало изменити и прилагодити како би грађанима била једноставнија за разумевање и мање компликована када је реч о условима. Другим речима не би требало да стоји одредба да мајка не сме да буде власник некретнине у тренутку подношења захтева већ да није била власник стана у тренутку када је родила. На тај начин би постало неважно да ли је претходно у циљу аплицирања за добијање субвенције потписан предуговор или уговор за куповину стана – наводи Мацура и додаје да би држава требало да изнађе решење и да мајке које су починиле процедуралне грешке током аплицирања добију прилику да поново конкуришу јер испуњавају све друге критеријуме које уредба предвиђа како би добиле помоћ.

Економиста Милан Р. Ковачевић сматра да у конкретном случају надлежни нису на прави начин информисали родитеље како да на адекватан начин остваре право на добијање субвенције.

– Процедура је прилично компликована и збуњујућа за оне који желе да аплицирају за добијање субвенције а очито је и да је осмишљена на рђав начин. Поставља се питање да ли ће у конкретном случају помоћ добити они којима је заиста и потребна као и да ли ће грађани уопште разумети како да је искористе с обзиром да су неке одредбе из уредбе збуњујуће. Такође, потпуно је погрешно повећање наталитета подстицати кроз доношење уредби већ би то требало чинити издвајањем средстава из претходно прецизно осмишљеног буџета – наводи наш саговорник.

Професор Економског факултета у Београду ЛЈубодраг Савић пак сматра да уредбу не треба мењати већ би они који су заинтересовани за добијање субвенција пажљиво требало да се упознају са процедуром коју треба испунити како би њихов захтев био валидан.

– Саосећам са мајкама које су због процедуралних грешака остале без могућности да добију субвенције. Ипак не сматрам да због тога уредбу треба мењати јер би то изазвало коментаре да Влада “намешта процедуру како би помоћ добили они који су њој блиски”. Сви који желе субвенције треба пажљиво да се упознају са пропозицијама и да поступе онако како одредбе уредбе то и прописују. Они који су починили процедуралне грешке свакако могу да се обрате надлежнима у Влади са молбом да се нађе начин да и они остану у процедури за добијање субвенција због тога што испуњавају све друге услове за њихово коришћење – истиче наш саговорник и додаје да надлежни треба да пронађу начин да се грађани правилно информишу на који начин могу да искористе право на коришћење субвенција како би се повећао број донетих решења по том основу.

Адвокат Бранко Павловић каже за Данас да оне мајке које су грешком сачиниле купопродајне уговоре могу да их пониште и након тога поново уђу у процедуру за добијање субвенција за куповину првог стана тако што би потписале предуговор о куповини стана који би послали надлежнима на увид. Након добијања решења могу да приступе потписивању купопродајног уговора и процедури за добијање банкарског кредита – објашњава наш саговорник.

Да би мајке могле да конкуришу за добијање субвенције за куповину првог стана поред тога што дете мора да буде рођено у току 2022. године и да у тренутку подношења захтева не поседују некретнине на своје име, потребно је и да њихова месечна примања не достижу званичан републички просек.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА