Најновије

КИНЕСКЕ РАКЕТЕ ОПКОЛИЛЕ ТАЈВАН: Војне вежбе кинеске армије без преседана као одговор на посету Ненси Пелоси

Кинески пројектили са бојевом муницијом први пут прелетети су острво Тајван, а снаге Народне ослободилачке армије ушле су у подручје у кругу од 12 наутичких миља од острва и опколиле острво, практично, у потпуности.

Фото: Синхуа

Вежбе са живом паљбом у шест великих поморских области и њиховом ваздушном простору око острва Тајван које ће трајати најмање до недеље у подне, представљају одговор Пекинга на кратку, али ненајављену, провокативну посету председнице Представничког дома Ненси Пелоси (82) Тајвану, што је наишло на оштре осуде Кине и довело до пораста напетости у Тајванском мореузу.

После прве посете једног председника Представничког дома Конгреса Тајвану од 1997. године кинеске власти поручиле су да ће предузети све расположиве контрамере као одговор на посету коју су окарактерисале као "играње ватром". Кина је покренула вишедневне војне вежбе морнарице, ваздухопловних снага и других јединица у шест зона Тајвана у кругу од око 20 километара од аутономног кинеског острва. Истовремено, америчка морнарица са својим носачем авиона "Роналд Реган" јуче је у оквиру "својих нормалних операција" деловала у Филипинском мору, источно од Тајвана.

Кинеска војска је извела "прецизне ракетне ударе" у Тајванском мореузу и водама код источне обале Тајвана. Источна команда Народноослободилачке армије саопштила је да се ради о пројектилима дугог домета и да је извела више лансирања конвенционалних ракета у три различите области у водама источно од Тајвана. Ракете су лансиране ка северу, истоку и југу:

- Све ракете прецизно су погодиле циљ - наводи се у саопштењу војске.

Војне операције су, како се наводи, покренуте као "чврсто средство одвраћања од недавне велике ескалације негативних потеза Сједињених Држава по питању Тајвана и озбиљно упозорење против сепаратистичких активности за независност Тајвана". Пекинг је издао упозорење за бродове и авионе да не улазе у акваториј и ваздушни простор у подручјима где се вежбе одржавају, чије су координате раније објављене.

Министарство одбране Тајвана, с друге стране, тврди да је Кина лансирала 11 балистичких ракета "донгфенг" у воде у близини северне, јужне и источне обале острва. Огласило се и тајванско Министарство спољних послова, које је оптужило Кину да је, испаљивањем ракета у водама код острва, имитирала Северну Кореју и позвало на уздржаност, у време појачаних напетости у Тајванском мореузу.

Министарство спољних послова је у саопштењу навело да је Кина угрозила безбедност Тајвана и позвало земље да подрже острво. Истовремено, Тајван распоређује ракетне системе и држи бродове близу "средње линије" Тајванског мореуза:

- Тајван распоређује ракетне системе како би надгледао активности кинеског ваздухопловства у близини "средње линије". Бродови су у близини "средње линије" да би надгледали активности кинеских поморских снага - рекао је извор за који агенција Ројтерс наводи да је упућен у ситуацију.

Према речима тог извора, неколико кинеских војних авиона и око 10 бродова накратко је прешло "средњу линију" Тајванског мореуза.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји у међувремену је критиковао посету Ненси Пелоси Тајвану као "маничну, неодговорну и веома ирационалну" акцију САД. Ванг је, на састанку министара спољних послова Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) у Пном Пену у Камбоџи, рекао да је Кина уложила највеће дипломатске напоре да избегне кризу, али да никада неће дозволити да буду угрожени њени суштински интереси. Он је додао да су "тренутне и будуће мере Кине неопходне", као и благовремене одбрамбене противмере, пажљиво размотрене и процењене, и усмерене на очување националног суверенитета и безбедности, у складу са међународним и домаћим законодавством.

Асоцијација нација југоисточне Азије (АСЕАН) упозорила је да постоји ризик да би нестабилност изазвана напетостима у Тајванском мореузу могла да доведе до "лоших процена".

Ненсин траг и између две Кореје

Министарство спољних послова Северне Кореје је критиковало САД због посете Пелосијеве Тајвану, наводећи да "тренутна ситуација јасно показује да се Вашингтон дрско меша у унутрашње послове других земаља".

С друге стране, Пелосијева, која је стигла у Сеул после посете Тајвану, са јужнокорејским највишим званичницима се сагласила да ће подржати напоре за "одржавање снажног одвраћања" Северне Кореје и остваривање њене денуклеаризације пошто су изразили забринутост због пораста нуклеарних и ракетних претњи Пјонгјанга. У Јужној Кореји је распоређено око 28.500 америчких војника.

Отказ летова

На Тајвану су отказани летови путничких авио-компанија, пошто је кинеска морнарица почела вежбу гађања бојевом муницијом a близини тог острва. Најмање 40 летова са Тајвана и до њега је отказано, док утицај вежби на поморски превоз робе није познат, а сваки поремећај би имао последице по индустрију у свету.

Пет кинеских пројектила први пут у јапанским водама

Односи између Кине и Јапана су напети пошто је пет балистичких ракета, које је испалила кинеска војска, током војних маневара у правцу Тајвана, а у дану када је Пелосијева долазила у посету Токију, пало у подручје јапанске ексклузивне економске зоне (ЕЕЗ) која се простире на 200 наутичких миља од спољних граница јапанских територијалних вода. Јапан је уложио оштар протест Кини, а јапански министар одбране Нобуо Киши рекао је да је ово први пут да нека балистичка ракета која припада кинеској војсци заврши у тим водама.

- Ово је озбиљан проблем који се тиче националне безбедности наше земље и сигурности грађана - рекао је Киши. Отказан је и састанак министара спољних послова Кине и Јапана, Ванг Јиа и Јошимасе Хајашија, који је требало да буде одржи на маргинама самита Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) у Пном Пену. Као разлог за отказивање састанка портпарол кинеског министарства Хуа Чуњинг је прецизирао да је Кина обуставила организацију састанка јер је Јапан, заједно са чланицама Г7 и ЕУ, издао заједничко саопштење у коме се "неосновано оптужује Кина и изврће стварно стање ствари". Хуа је нагласио да ако чланице Г7 не промене свој "погрешан став" о Тајвану, Кина може да преиспита свој однос према дијалогу са њима. Како је истакао портпарол, војне вежбе Пекинга у близини Тајвана су упозорење провокаторима, а Кина својим акцијама неће нашкодити онима који не подржавају независност острва. Раније су министри спољниих послова Г7 рекли да "нема оправдања да се посета Ненси Пелоси користи као изговор за агресивне војне активности у Тајванском мореузу: "Нормална је и рутинска активност када законодавци наших земаља путују у иностранство", поручили су министри спољних послова Г7 и оценили да "ескалирајућа" реакција Пекинга на посету Тајвану председнице Представничког дома Ненси Пелоси ствара ризик од појачања напетости у региону. Чланице Г7 су Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и САД.

Кина тестирала "убице носача авиона"

Вежбе без преседана које је Пекинг покренуо у близини Тајвана, као одговор на провокативну посету председнице Представничког дома САД Ненси Пелоси острву, укључују "употребу напредног оружја", уз најсавременије хиперсоничне ракете ДФ-17, наводи кинески "Глобал тајмс". Вежбе које су у току подразумевају "заједничку блокаду, јуриш на мору и обуку копнене и ваздушне борбе", уз учешће кинеских борбених авиона Ј-20.

Ракете ДФ-17 први пут су демонстриране у акцији кинеске војске 31. јула 2022. године.

Кинески медији описали су их као пројектиле који подсећају на "убицу носача авиона". За ДФ-17, што је скраћеница од донгфенг (источни ветар), каже се да лети пет пута брже од брзине звука и има "непредвидиву путању". Према "Глобал тајмсу", пројектил је посебно добар у гађању "циљева који се споро крећу", као што су носачи авиона, којима, иначе САД доминирају у односу на друге армије.

Велике ваздушне и поморске вежбе укључују и лансирање вишеструког ракетног система дугог домета ПЦЛ-191, способног да испаљује ракете од 370 милиметара да погоди циљеве на 350 километара, или балистичке ракете од 750 милиметара на 500 километара.

Портпарол кинеског министарства одбране Тан Кефеи рекао је да су вежбе јасно усмерене на дослух између Тајвана и Сједињених Држава.

- Споразум између Тајвана и САД само ће гурнути Тајван у дубоку катастрофу и нанети озбиљну штету тајванским сународницима - истакао је он.

Ово је први пут да је ПЛА извела тако огромну и компликовану ратну игру у ономе што је сматрала де факто блокадом острва са вежбама које се одвијају преко средње линије која дели Тајвански мореуз и покрива осетљиву источну обала Тајвана. Пекинг види Тајван као одметнуту провинцију коју треба ставити под контролу копна, силом ако је потребно.

Већина земаља, укључујући САД, не признају Тајван као независну земљу и признају принцип једне Кине у Пекингу. Али Вашингтон је против било каквог покушаја да се силом промени статус кво. Поред вежби уживо које укључују копнене трупе, морнарицу и ваздухопловство, команда је саопштила да ће спровести тестове конвенционалних ракета како би погодила воде код источне обале острва, где се налази Тајван.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА