Најновије

Кина продужила војне вежбе око Тајвана, а САД најавиле војне вежбе близу Кине!

Пекинг је најавио да ће одржати војне вежбе у близини јужног дела Жутог мора и Бохаија, у близини Јужне Кореје. Почетак вежби очекује се у понедељак, 8. августа и трајаће чак месец дана - до 8. септембра.

Фото: Синхуа

Заповедништво источног ратишта  PLA-а објавило је на платформи кинеских друштвених медија Weibo да ће наставити да спроводи координисане поморске и ваздушне војне вежбе око Тајвана, а фокус тих вежби биће тестирање копненог и далекометног ваздушног напада, преносе локални медији.

Коментаришући маневре кинеске војске у Тајванском мореузу, председник владе у Тајпеју Су Ценг-чанг оценио је данас да је Кина “арогантно користила војне акције да наруши регионални мир и стабилност”.

Обраћајући се новинарима у Тајпеју, Су је позвао Пекинг да не демонстрира војну силу и осудио “стране непријатеље” који извођењем сајбер напада и кампањом дезинформација покушавају да наруше морал народа Тајвана, преноси Ројтерс.

Тајванско веће за копнене послове (МАЦ) позвало је власти у Пекингу да “покажу суздржаност и одмах зауставе сва своја ратоборна понашања”. Веће је оптужило Кину да наставља с војним вежбама око Тајвана “као део симулације напада и блокаде како би застрашила Тајван и суседне земље”, преносе медији.

Тајванско министарство одбране каже да је послало авионе и бродове да “прикладно” реагују на кинеске војне вежбе око острва.

Тајванско министарство саобраћаја саопштило је да су летови кроз његов ваздушни простор поступно настављени јер већина обавештења о кинеским војним вежбама у близини острва “више није на снази” према извештају Ројтерса.

Међутим, министарство је у изјави навело да ће Тајван наставити да усмерава летове и бродове даље од кинеске војне вежбе у близини своје источне обале до 10 сати ујутро по локалном времену у понедељак ујутро.

САД најавиле војне вежбе

У међувремену су и Сједињене Америчке Државе најавиле војне вежбе близу Кине у потезу који ће додатно заоштрити односе две силе.

САД ће учествовати у заједничкој војној вежби с Индијом мање од 100 километара од спорне границе те земље с Кином.

Војне вежбе одржаће се средином октобра на надморској висини од око 3.000 метара у Аулију у индијској држави Утараканд и биће усредсређене на обуку ратовања на великим висинама, према вишем официру индијске војске који је упућен у то питање. Аули је удаљен око 95 километара од Линије стварне контроле (ЛАЦ), негостољубивог комада земље на којем је грубо означена спорна граница између Индије и Кине. Вежбе ће се одржати у склопу 18. годишње заједничке вежбе познате под називом “Yudh Abhyas” или “Ратна пракса”.

Односи између Индије и Кине су такође затегнути од како је у крвавом сукобу њихових војника на Хималајима у јуну 2020. погинуло најмање 20 индијских војника и четири кинеска војника.

Састанак Лаврова и Јиа

Кина и Русија договориле су се да одрже „стратешку координацију и продубе практичну сарадњу“ након састанка у Камбоџи.

Кинески амбасадор поделио је фотографију кинеског министра спољних послова Ванг Јиа и његовог руског колеге Сергеја Лаврова, рекавши да су „обе стране сагласне да одржавају стратешку координацију и продубљују практичну сарадњу“.

Русија је снажно подржала Кину у осуди америчке високе званичнице Ненси Пелоси, која је посетила и подржала званично непризнати Тајван, због чега је Кина и покренула војне вежбе око Тајвана.

Извор: Србин.инфо/Нулта тачка

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА