Најновије

Сања Трифуновић Хибловић (интервју): У само неколико редова може да стане читав свет

Жена која је део живота провела у циркусу а онда све то пренела на папир и показала свету како се снови остварују, сада представља књигу поезије, која ће сигурно наћи пут до срца, оних који су саткани од емоција.

Фото: Промо

Након успеха романа "Загрли себе и свој живот", дуго се чекало на нешто ново. Како сте се определили за књигу поезије?

Поезију волим, читам и одувек пишем. То је било увек моје лично уживање да не кажем потреба. Поезија је саткана од живе, горуће емоције. У само неколико редова може да стане читав свет. Поезију пишем управо зато што кроз њу комуницирам првенствено са собом. Она је постала део моје свакодневнице и посебан начин да из себе извучем све оно што знам, оно што не разумем, што ме тишти али и оно чему се радујем. Кроз поезију пуно тога учим. Враћа ме природи а одвраћа од хаоса у коме живимо. Враћа ме љубави а одвраћа од свега што то није. Волим да се играм речима, оне су мој алат да објасним необјашњиво и уроним у дубину душе, не само своје већ у све душе које тихо шапућу и имају шта да испричају. Поезија је моја велика страст, љубав и покретач из дана у дан. Зато и књига “Иза свих тишина” 

Тешко је било одабрати песме које сам временом написала, за само једну книгу, зато мислим да ће их бити још. 


Где проналазите инспирацију?

Инспирација је свуда око мене, у свима и у свему. Довољан је детаљ да ме подсети на нешто, довољна је само једна реч или поглед, шум, боја или мирис, додир и осмех да се пробуди то нешто успавано у мени. Инспирација је у свему што постоји али најважније је тражити, неговати и имати у себи. Кроз инсипароцију као кроз највећи мрак се види светло. 

Ваш први роман преведен је на италијански jезик, какве су реакције публике?

Нисам очекивала неки посебан успех у мору књига и аутора у тако великој земљи као што је Италија али осећала сам потребу да је преведем и објавим. Живим у тој земљи већ тридесет година, продаја и доштампавање тиража више пута је било велико изненађење и содисфакција, посебно што је књига изашла у јеку пандемије. Није било промоција, књижаре су дуго биле затворене. Али интернет је чудо, то је велика и све снажнија река која не зна за препреке и руши све мостове. Јако сам срећна због тога. Као да сам приближила на неки начин наш народ италијанима. Заинтригирала сам их многобројним несвакидашњим темама. Кроз књигу су могли да осете много тога што нису знали о нама и о нашој земљи али и оно што ни о себи нису знали. Дакле само позитивна реакција публике и одличне рецензије многих значајних особа у свету књижевности. 

Свесна сам тога да без обзира на број будућих књига, роман “Загрли себе и свој живот” за мене ће увек бити на првом месту. Из срца је кренуо, писан душом која је пролазила кроз многе тешке тренутке и из њих испливала.

 И након издавања је имала своје потешкоће и увек изазване оним људима који једно причају а други раде али зато постоји наслов који увек подсећа шта је на нама- “загрли себе и свој живот” и идемо даље… 

Рекло би се да сте нежна душа а опет јаки као стена, ко је заправо Сања?

Јесам нежна душа, јесам сањар, истина је да проводим пуно времена у  том свом свету. Али кроз живот сам научила да се изборим управо за свој мир и за оно што ме чини срећном. Некада затворим очи, удахнем дубоко и кренем даље остављајући за собом и неправде, и разочарења. Не морам никоме да се доказујем, нити да се такмичим, радим оно што волим и оно што ми прија. 

Живот је нешто најлепше и једино што имамо, реално гледано, и ја га живим сваког тренутка, кроз породицу, пријатеље и кроз снове јер без њих баш ништа не могу.

Да ли ће публика имати прилику да се ускоро дружи са вама?

Да, за крај септембра моја издавачка кућа Либерланд организује промоције у Београду и не само то. Радујем се повратку у Србију након дуге две године. А до тада уживајте у лету, зароните у своје тишине и загрлите себе.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА