Најновије

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАЦИ ИЗВЕЛИ СИМУЛАЦИЈУ ЕВЕНТУАЛНЕ ИНВАЗИЈЕ КИНЕ НА ТАЈВАН: Ово је резултат!

Група америчких стручњака за безбедност Центра за стратегијске и међународне студије извела је симулацију евентуалне инвазије Кине на Тајван.

Фото: chinamil.com

Експерти сматрају да би Тајван могао да одбије инвазију, али да би Кина потопила већину ратних пловила Сједињених Америчких Држава и Јапана.

"Резултати показују да у већини, али не свим сценаријима, Тајван може да одбије инвазију", казао је старији саветник Центра за студије Марк Кенсијан.

Како преноси "Спутњик", стручњаци су спровели 22 симулација и у 18 од њих, кинеске ракете потопиле би значајан део америчких и јапанских пловила и на стотине авиона, сматра Кенсијан.

Он је истакао да су у последњој изведеној симулацији САД "изгубиле" 900 борбених летелица у конфлитку који је трајао четири недеље, што је отприлике половина ваздушних снага и морнарице. Кенсијан наводи да би Кина такође "уништила" морнарицу Тајвана као и половину ваздухопловних снага те земље већ у првим данима хипотетичке инвазије.

Симулације су укључиле и могућност да званични Токију пружи подршку Америци у виду да јој прошири права употребе америчких база на територији Јапана, али да у исто време забрани коришћење нуклеарног оружја. Међутим, званичници су се оградили да до сада спроведене симације нису најсложеније хипотезе евентуалне инвазије.

"Нисмо покретали најгоре сценарије у којима би Кина могла да покори цело острво", навео је Кенсијан.

Подсећања ради, ситуација између Тајвана и званичног Пекинга додатно су ескалирале после посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси том острву, кога Кинези сматрају да представља део Кине.

Као одговор на посету коју је Пекинг доживео као провокацију, Пекинг је организовао вишедневне војне вежбе у којима је, према наводима неких светских медија, у једном тренутку потпуно опколио острво, што је утицало на то да и Тајван подигне борбену готовост војних снага.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА