Најновије

ДРЕЦУН: Куртијево време је прошло

Народни посланик Милован Дрецун изјавио је да је битно да је почела примена договора о личним документима на Косову, као и да је Београд успео да испреговара решење које не подразумева присуство "лажне државе Косово" на територији централне Србије, преноси Пинк.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

"Приштина није могла да ограничи важење докумената и да оспори да је држава Србија сада присутна преко личних карата на КиМ", рекао је Дрецун.

Како каже, то је добро решење које смањује одређене тензије.

"Куртију је јасно речено од стране Блинкена да су његови потези насилни и дестабилизујући, као и да је он што се тиче САД политичар који ствара проблеме и не доводи до решења. Сматрам да је његово време као политичара тамо прошло", рекао је Дрецун.

Како каже, Курти је хтео да потпуно протера Србију, на начин да не признаје лична документа.

"Сада имамо рок од два месеца да се преведу аутомобили на њихове таблице и Приштина ће покушати да приволи Србе да то сами ураде", рекао је Дрецун и додао да треба имати у виду упозорење Стотенберга упућено обема снагама, да НАТО има довољно снага да спречи било какве сукобе.

Како каже, они су рекли да ће Кфор свакако онемогућити било какве шире сукобе, јер САД не одговара прављење кризног жаришта.

"Међутим, праве се пунктови за смештај новог људства, што нам говори да планирају довођење нових снага тамо", казао је Дрецун.

Како каже, забрињавајућа је могућност сталног стационирања њихових снага на северу Косова.

Новинар Мирослав Стојановић сматра да је ситуација на Косову помало драматична, због чињенице да је направљен један корак који би требало да смири ситуацију, али није решен цео проблем.

"Први корак са личним картама унео је у неку руку боље расположење и требало би да буде увод у техничко решење око регистарских таблица", рекао је Стојановић.

Како каже, треба подсетити да је 2016. године постојао споразум са неутралним таблицама, да се Косово није појављивало као република у њему, и када је он истекао влада у Приштини није хтела да га продужи.

"Остао је међупростор за неку врсту политичког притиска. Кључ свега тога ипак стоји у Вашингтону", рекао је Стојановић.

Он је истакао да је ово један трагичан тренутак Европе и да се та трагика осећа највише због рата у Украјини.

Куртијеву поруку на српском језику погледајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА