Најновије

"МОЛИМ ТЕ, МАКИША, ИЗДРЖИ" Мала Маша је играла на сцени, сад се у постељи бори за живот, мајка тражи помоћ (ФОТО)

Упишимо 484 и пошаљимо СМС на 3030

Фото: Приватна архива

Маша Артико (14), мала глумица и балерина, велики перфекциониста и борац, и даље се бори за живот. Она је у мају поново пала у болничку постељу јер јој се трећи пут вратио тумор. Иако има шансе за опоравак, породица је на резервама новца за лечење и потребна им је помоћ.

Маша је требало да добије вакцину која је направљена специјално за њу и која би требало да стави тачку на дане проведене у болници. Међутим, јавиле су се нове компликације.

"Колико год да се бориш, молиш, мало је. Из дана у дан горе је. Нове промене, нове терапије, а снаге је све мање је. Кога да питам, кад сам многа питања и одговоре већ себи дала? Тешко је. Не могу да вас обрадујем. Само што смо дошли до вакцина, Маша је изгубила функцију десне шаке. Магнетна резонанца је показала да је у питању метастаза на мозгу, исте болести. Крећемо све испочетка. Како, не знам ни сама. Мора да издржи.За почетак су предвиђене радио, па хемотерапије. Треба нам подршка да изгурамо ово до краја", написала је Машина мама Светлана на свом фејсбук профилу.

Маши је 3. септембра у послеподневним сатима позлило. Урађен је ЦТ. Дошло је до крварења. Пребачена је на интензивну негу и хитно оперисана. Тумор је уклоњен.

Машина мајка јуче је упутила апел пун очаја.

"Драги пријатељи, молим вас, разумите. Немамо ништа од лајкова. Делите моју објаву да је види што више људи, да се пошаље што више порука. Нећу успети, после само три месеца, опет да платим операцију, нове хемотерапије и зрачења. Маша мора да издржи ово. Јака је као стена, бори се као лав, али морам и да платим све предвиђено и већ урађено. Знам да све ово дуго траје, да сте се уморили, али ја нисам. Морам, не могу сама, без подршке свог народа. Молим те, Макиша, издржи. Осим вас, народе мој, има ли још ко да ме чује, а требало би, пре свих вас, да реагује. Маша је дете Србије", додала је Светлана.

Глумила у познатој серији

Маша је чланица Омладинског позоришта Дадов и две године је ишла тамо, пре него што се разболела. У међувремену је добила улогу у "Ургентном центру". Глумила је ћерку главног доктора, ког је глумио Марко Јањић.

- Она је била толико срећна и узбуђена. Она обожава глуму, то је њен сан. Сад прича коју ће гимназију да заврши и да ће да упише ФДУ. Уживала је на снимањима, била им је миљеница тамо. Без обзира на то колико је требало да се појављује за своју улогу, стално је одлазила на снимања, и кад није било потребе. За једну сцену је остајала са њима по читав дан, са Босиљчићем, Марком Јањићем, Драганом Мићаловић... Они су правили шоу - присећа се.

Како каже, Марко Јањић је постао члан њихове породице. Били су блиски и раније, а веза међу њима постала је још јача, када се Маша пред крај снимања, 2018. године, разболела.

- Марко је нон-стоп ту током, али је био и пре свега овога. Стално смо на вези. Он са својом породицом долази на Машин рођендан. Два-три пута недељно се или чујемо или дописујемо. Он има своје обавезе, али не може да не назове. Ја сам анонимус, моје дете није. Она је била и у серији, сама по себи нађе своје место. То што је имала девет година кад је снимала са њима, то њу није интересовало. Понашала се најнормалније, дружила се с њима, играла, певала. Говорила сам јој: "Немој тако ипак су то Марко Јањић, Иван Босиљчић...", а она би ми одговорила: "Па то су, мама, моје колеге". Она сматра да је она на истом месту као и они - са осмехом прича мајка.

Како додаје, када се Маша после првог лечења вратила у школу, Лука Рацо, Драгана Мићаловић и још неколико глумаца отишли су у њену школу. Тражили су њену учионицу, а онда су ушли како би је извели напоље.

- Шоу су правили са њом. Нажалост, своју славу је искусила на овај начин. Не можемо то да променимо.

Шармирала и лекаре

Када су биле на претходном лечењу, Маша је, после операције, кад је почела да прима терапију, играла Ужичко коло са сталком за инфузију.

- Не можете да верујете колики је она борац. Доктори су овде одушевљени њом. Она прати наставу, кад има контролни тера ме напоље јер не може да се сконцентрише кад је неко гледа. Говорила сам јој "каква школа", имала је јако тешку операцију, терапије су саме по себи грозне, прати их мучнина и друге нуспојаве. Али она каже да је њој тако лакше јер не размишља о томе. Када ништа не ради, одмах јој је мука и одмах јој је тешко. Много чита књиге, инсталирали су јој да гледа филмове - прича мајка.

Доктори се, каже, "сваки кад уђу током визите хватају за главу".

- Питају је шта ради, а она каже: "Учим школу, не могу да будем глупа". Добро прича енглески, комуницира с њима на енглеском. Рекла је да јој више не треба преводилац. Ово је последњи пут да смо овде, не очекујем да ћемо да се враћамо. Очекујем да завршимо борбу и заокружимо ово као успешно лечење. Овај пут кад је сазнала да јој се вратио тумор била је тужна, разочарана, љута. Уплашила сам се за њу, психички је пала. У једном моменту сам мислила да нећу моћи да је повратим, да ће она дете просто да ми се угаси у свему овоме. Психичко стање у оваквој врсти лечења је јако битно. Само је у једном моменту устала и рекла: "Е, па неће! Сад ће сви да чују и да виде ко је Маша Артико". Само сам је питала да ли се боримо, она је рекла "Да, боримо се!" Презнојим се чим се сетим тога - додаје.

Како каже, мало је нервира што јој је ћерка перфекциониста јер "не може да буде перфекциониста у оваквим стварима".

- И иначе је тачна, борац је. Не дозвољава да добије четири у школи, каже наставницима да неће да добије четири, да зна да је заслужила, али да хоће да научи за пет. Она успе да убеди наставника да треба да научи за пет. Не може да прихвати. Питам је што је таква, кажем да није страшно и да добије јединицу. Кажем јој како је њена млађа сестра амбициозна, али је опуштена. Кажем види Сташу, она кад добије лошу оцену, сутра већ поправи, она каже: "Ја сам ја, нисам она, ја нећу четворку". Има свој став за све - закључује Светлана и истиче да је поносна самохрана мајка.

Маши можемо да помогнемо на следеће начине:

Слањем СМС поруке: Упишимо 484 и пошаљимо СМС на 3030

Слањем СМС поруке из Швајцарске: Упишимо human484 и пошаљимо СМС на 455

Уплатом на динарски рачун: 160-503235-79

Уплатом на девизни рачун: 160-54000026517-86

IBAN: RS35160005400002651786

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Уплатом платним картицама путем линка: E-doniraj

Уплатом са вашег ПаyПал налога путем линка: PayPal

Скенирањем NBS IPS QR код-а на вашој мБанкинг апликацији: NBS IPS QR kod

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА