Најновије

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ МУЧЕНИКА МАМАНТА: Његове мошти су исцелиле многе болесне, а ево како је добио име

Српска православна црква и сви верници данас славе Светог мученика Маманта

Православна црква. (Фото: Јутјуб)

Родом из Пафлагоније, од хришћанских знаменитих родитеља, Теодота и Руфине. Родитељи његови беху бачени у тамницу за Христово име. У тамници најпре му умре отац; а мајка му, пошто роди њега, и сама сконча.

Тако дакле оста новорођени младенац у тамници између мртвих тела својих родитеља. Но Бог Промислитељ посла ангела Свога некој племенитој удови Амији, којој се ангел на сну јави и рече да иде у тамницу и узме дете к себи. Ама измоли од градоначелника дозволу, да сахрани умрле, а дете узе у своју кућу.

Тек кад му се наврши 5 година поче дете говорити, и прва му реч беше: Мама! Због тога и доби име Мамант. У школи Мамант показа необичну бистрину; а пошто беше код куће васпитан у хришћанском духу, то он не тајаше веру своју него је исповедаше пред својим врсницима исмевајући идоле. У време цара Аврелијана би жестоко гоњење хришћана.

Незнабошци не штеђаху ни децу хришћанску. Маманту беше 15 година када би изведен пред цара. Рече му цар, да бар само устима се одрече Христа, на што му Мамант одговори: "Ни срцем ни устима нећу се одрећи Бога и Цара мога Исуса Христа". Цар нареди те га тукоше, свећама палише и најзад вргоше у море. Но ангел Божји спасе га, и одведе на гору високу, близу Кесарије.

Ту је он живео у самоћи и молитви. Од његове светости дивљи зверови су се питомили. Најзад и ту буде пронађен од гонитеља и поново на муке стављен. Победивши и силу огња и дивљих зверова Мамант свети би прободен трозубцем од некога жреца идолскога. И тако предаде душу своју свету Богу, коме је веран остао у свима мукама. Од његових моштију догодише се многа исцелења болних.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА