Најновије

ТАЈВАН ЗАПУЦАО ДОК КИНА ВЕЖБА: Тајпеј први пут оборио цивилину беспилотну летелицу изнад острва

Страсти око Тајвана подстакнуте посетом председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси (82) аутономном острву које Пекинг сматра својом територијом, ескалирале су тачно месец дана касније.

Фото: Јутјуб

Тајванска противваздушна одбрана први пут је оборила цивилну беспилотну летелицу која је ушла у ваздушни простор близу острва, код кинеске обале. А Кина је почела симулиране нападе на америчке ратне бродове за спречавање помоћи Тајвану у случају сукоба.

Команда одбране за Кинмен, групу острва под контролом Тајвана наспрам кинеских градова Сјамен и Кванџоу, прецизирала је да је дрон ушао у ограничени ваздушни простор изнад Лављег острва. Трупе на острву покушале су наводно безуспешно да га упозоре, па су га обориле, а остаци су пали у море.

Тајван је само дан раније први пут испалио хице упозорења на дрон, убрзо пошто је председница Цај Инг-вен наредила војсци да предузме "снажне контрамере" против "кинеских провокација". Обраћајући се јуче оружаним снагама раније, Цај је рекла да Кина наставља да користи упаде беспилотних летелица и друге тактике "сиве зоне", како би покушала да застраши Тајван.

Средишњу линију Тајванског мореуза, која представља незваничну територијалну баријеру, прелетело је за то време 14 кинеских борбених авиона, док Кина наставља војне активности у близини острва. Тајванско министарство одбране тврди да Кина наставља да ојачава борбену спремност за напад на аутономно острво.

Тајпеј прецизира да је Кина користила војне вежбе да изведе симулиране нападе на америчке бродове "који улазе на први ланац острва" која се протежу од Јапана, преко Тајвана, Филипина до Борнеа, обухватајући кинеска приобална мора.

Паралелно са тим, Сједињене Државе све отвореније подржавају Тајван, најавама снабдевања аутономног острва наоружањем вреднијим од милијарду долара. Истовремено Вашингтон економски врши притисак на Пекинг. Два највећа америчка произвођача чипова добила су, тако, наређење владе САД да престану да продају део своје технологије Кини, због потенцијалног ризика да се користе, или преусмере, на "војне крајње кориснике".

Ограничења се односе на постојећа А100 и најављена Х100 интегрисана кола, као и све системе који их укључују. Одлуке ступају на снагу одмах, без обзира на то што мера доноси моментални пад цена акција тим компанијама, као умањење пословања од најмање 400 милиона долара.

Пекинг ”заратио” са УН

Кинеско "дискриминаторно затварање" Ујгура и других муслимана у аутономној покрајини Синђијанг може представљати злочине против човечности, саопштила је у извештају високи комесар Уједињених нација за људска права

Мишел Башеле (70), на крају мандата. Башеле је препоручила кинеској влади да ослободи све притворене, док су САД оптужиле Пекинг за геноцид. Светски конгрес Ујгура, са седиштем у иностранству, саопштио је да извештај потврђује "чврсте доказе о зверствима", док је Кинеска мисија у Женеви описала извештај као "фарсу" коју су "испланирале САД, западне државе и антикинеске снаге на основу лажних информација и прејудицирања кривице". Истичу да високи комесар не би требало да се меша у унутрашње ствари Кине.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА