Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО/ВИДЕО) РУСИ ИМАЈУ ДОКАЗ: Шта се догодило код Изјума?

Фотографије и видео снимци до којих је дошла агенција РИА Новости побијају тврдње Кијева о наводним масовним погубљењима украјинских војника у близини града Изјума у ​​Харковској области, а материјали су објављени на Телеграм каналу агенције.

Рат у Украјини (Фото: РИА Новости)

Датум снимка је мај ове године, на њима се види десетине украјинских војника који су погинули у борбама са Оружаним снагама Русије од метака и минско-експлозивних средстава. Нека тела показују знаке распадања, очигледно услед дугог стајања на отвореном.

Према дречима дописника РИА Новости, који је боравио на овим местима у марту и априлу, у селима Бражковка и Сулиговка код Изјума вођене су жестоке борбе, а насеља су стално прелазила из руке у руку. Као резултат тога, руске трупе су успеле да успоставе потпуну контролу над селима и околним шумама.

"Тела украјинских војника сакупљена су на напуштеним положајима и одведена у мртвачницу у граду Изјум. Неки војници су идентификовани. Све информације су пренете на украјинску страну", рекао је за РИА Новости локални становник, један од учесника тих догађаја. .

Међутим, према његовим речима, „украјинска команда је, нажалост, одбила да преузме тела својих војника“, па су они морали да буду сахрањени на гробљу у близини Изјума.

Све до септембра нико се није сетио мртвих, све док украјинске снаге нису повратиле контролу над Изјумом и околним територијама, нису почеле да ексхумирају тела. Кијев је оптужио руске снаге за злочине против човечности.

„У ствари, ради се о хуманом односу према посмртним остацима мртвих“, рекао је извор агенције, који је из безбедносних разлога замолио да не буде именован.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима о покушајима Кијева да у Изјуму покрене исти сценарио као у Бучи. Он је изјаве украјинских власти назвао „лажима“ и уверио да ће Русија, „наравно, бранити истину у целој овој причи“.

Почетком месеца начекник ослобођених територија Харковске области Виталиј Ганчев саопштио је да су власти почеле евакуацију становништва из Купјанска, Изјума, Шевченкова и Балаклеје. Министарство одбране Русије је 12. септембра известило да су се трупе из Балаклеје и Изјума прегруписале у правцу Доњецка да би оствариле наведене циљеве специјалне војне операције за ослобађање Донбаса.

У априлу су украјинске власти и медији објавили видео снимак наводно снимљен у граду Буча, у Кијевској области, где тела мртвих леже на путу. Министарство одбране Русије назвало је све фотографије и видео снимке које је кијевски режим објавио „још једном провокацијом“. Како напомињу у министарству, за време док је Буча била под контролом Оружаних снага Русије, ниједан локални становник није страдао од насилних радњи.

Када Донбас улази у састав Русије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА