Најновије

"ЗАЧЕПИТЕ УСТА" Северна Кореја хитно реаговала на нове оптужбе САД, огласили се и Руси

После извештаја САД да Пјонгјанг снабдева Москву оружјем и муницијом, Северна Кореја је одлучно саопштила да Русији никада није продавала оружје, нити да то планира да ради у будућности.

Ким Џонг Ун. (Фото: Јутјуб)

Амерички званичници тврде да је Русија у процесу куповине ракета и артиљеријске муниције од Северне Кореје. Москва је демантовала те извештаје а сада и Пјонгјанг.

Државна агенција КЦНА цитирала је неименованог званичника министарства одбране који је поручио да Северна Кореја никада није извозила оружје или муницију у Русију и да не планира да то раду и будућности.

Званичник је оптужио САД и друге "непријатељске силе" да шире гласине и поручио им да престану са "непромишљеним коментарима" и "зачепе уста".

Било каква трговина оружјем између Пјонгјанга и Москве представљала би кршење санкција Уједињених нација.

Портпарол америчког Стејт департмента раније овог месеца рекао је да би Русија од Северне Кореје могла да купи "милионе комада муниције, ракета и артиљеријских граната", да би потом портпарол Националног савета безбедности Џон Кирби мало умирио ситуацију рекавши да куповина још није завршена и да нема доказа да ће оружје из Северне Кореје бити употребљено у рату у Украјини.

Много од севернокорејског оружја руског дизајна, датира још из совјетске ере, па су њихови пројектили слични онима које данас користи Русија.

Раније овога месеца, руски председник Владимир Путин је у писму севернокорејском лидеру Ким Џонг-уну поручио да ће проширити "опсежне и контруктивне билатералне односе" две земље.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА