Најновије

ИМА НЕВИЂЕНУ ТЕХНОЛОГИЈУ: Руска нуклеарна подморница упловила у Медитеран? (ФОТО)

Руска нуклеарна подморница, најбоља у арсеналу руске морнарице, наводно је улетела Медитеран, извештава ИБТ.

Фото: РИА

Према обрамбеном аналитичару, Х.И. Сутону, стручњаку за подморнице, обавештајни подаци отвореног извора сугеришу да руска нуклеарна подморница делује у близини Италије. Њена је мисија наводно одвраћање снага НАТО-а од украјинског рата.

Реч је о подморници Северодвинск, најбољој јуришној подморници руске морнарице која се поседује неупоредиву стеалтх технологију, активну противторпедну обрану и противздрачну способност. Може да ниси и до 40 крстарећих ракета Калибр за копнени напад с дометом од 1600 миља - а свака од њих могла би да има нуклеарну главу.

Према извештајима, није тачно јасно колико дуго и откад подморница делује у регији. Вероватно је онде распоређена како би заменила крстарицу класе Слава Маршал Устинов, која је напустила Медитеран 24. августа и примећена је како плови према Великој Британији.

Према Сутону, и тај је маневар требао да послужи неприметном увлачењу ове подморнице у медитеранске воде.

У међувремену је и италијанска влада потврдила присуство подморнице у регији. Италија наводи да су "кретања руских јединица у Средоземљу позната" надаље напомињући да "подморница о којој је реч врши транзит у међународним водама не нарушавајући суверенитет обалног подручја."

Упркос својој бројчаној предности, Русија је доживела поразне морнаричке губитке у свом рату с Украјином.

Елитне украјинске јединице које су шест протеклих дана покушавале «херсонску контраофанзиву» нису оствариле ништа, а то ништа су платиле огромним жртвама и губицима. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА