Најновије

СПЦ одликовала Орбана Орденом Светог Саве првог степена

Патријарх Српске православне цркве Порфирије уручио је данас Орден Светог Саве првог степена премијеру Мађарске Виктору Орбану, коме је даровао и факсимил Мирослављевог Јеванђеља.

Фото: СПЦ

„Ово високо одликовање је додељено господину Орбану у знак захвалности за промовисање традиционалних хришћанских вредности, за несебичну подршку Епархији будимској Српске православне цркве и за изузетан лични допринос јачању пријатељства између наша два суседна народа“, објавио је патријарх на свом налогу на Фејсбуку*, преноси Танјуг.

Како је саопштено из СПЦ, патријарх Порфирије је приликом уручивања Ордена Орбану рекао да сви знамо да сваки појединац и свака заједница живе у складу са својим системом вредности.

„Тим вредностима организују приватни, друштвени и културни живот, формирају јавни морал, одређују приоритете и стандарде, граде односе са другима и другачијима, једном речју граде и негују свој аутентични идентитет. Суочени смо, међутим, данас са таласима нових система вредности који се не ретко агресивно глобално намећу с циљем да уруше сваки постојећи природни и цивилизацијски поредак, да успоставе нову парадигму“, рекао је том приликом патријарх Порфирије.

У том вртлогу, казао је, намера је да се поруше идентитетски темељи и стубови појединаца и заједница, да све постане релативно, крхко и флуидно.

„Ви се пак залажете за хришћански систем вредности који извире из Јеванђеља, који је Бог установио. То су вредности које су саздале како мађарски, тако и српски народ, вредности које су саздале Европу какву смо до јуче познавали, у каквој смо до јуче живели. По томе смо ми исти; међу нама нема разлике“, рекао је патријарх.

Обраћајући се Орбану, патријарх је истакао да је у наступу и залагању мађарског премијера још одређенија кроз синтагму борба за душу Европе, што, како је рекао, управо потврђује чињеницу његове јединствености.

„Ове речи, када их Ви изговорите, нису политичке флоскуле, демагошке фразе ради задобијања гласова. Не. Ви, господине Орбан, како говорите – тако и живите. Зато сте државник који, пре свега, заслужује поверење свог народа. Зато су у Вас, Ваша Екселенцијо, често окренути погледи и многих других Европљана. И мој, православни српски народ, пажљиво ослушкује какав ћете став имати о неком проблему, поготово оним најтежим, друштвеним, економским па и политичким, који су актуелни и који потресају Европу и савремени свет“, навео је патријарх.

Истакао је да захваљујући Орбановом труду и труду његових сарадника, као и труду председника Србије Александра Вучића и његових сарадника, односи између наша два народа, Мађара и Срба, данас су вероватно најбољи у последњих неколико столећа.

„Због свега тога, данас Вас одликујемо највишим одличјем, орденом који носи име Светог Саве, првог предстојатеља аутокефалне Српске православне цркве, за Ваше кључне заслуге у односима наша два народа, али и за штедру и несебичну подршку коју на различите начине Мађарска пружа Српској православној епархији будимској и српским просветним и културним установама у Мађарској. Поред највишег ордена наше Свете Цркве, овим поводом Вам дарујемо и факсимил Мирослављевог Јеванђеља, најстарије сачуване српске рукописне књиге из 12. столећа“, рекао је патријарх и додао:

„Призивамо Божји благослов на Ваш мађарски народ. Молимо се Богу за Вас, господине Орбан, за Ваше сараднике, а нарочито за Вашу породицу. Нека Христос Господ, молитвама Светог Саве Српског и Светог Стефана, Краља мађарског, чува и унапређује слогу и сарадњу Мађара и Срба на многе благословене године“.

Патријарх је Орден Орбану доделио у седишту Владе Мађарске, а присутни су били владика бачки Иринеј и владика Лукија, епископ будимски.

*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА