Најновије

УКРАЈИНА БРОЈИ ПОГИНУЛЕ: Заменица министра одбране инсистира да се не шири еуфорија због лажних војних успеха

Украјинско руководство је изгледа почело да се трезни и да им је постало јасно да од лажних хвалоспева о успесима на фронту немају користи јер на крају народ ипак сазна праву истину.

Фото: Министарство одбране Украјине

Због тога је заменица министра одбране Украјине Ана Мољар критиковала оне блогере и новинаре који прерано говоре о победама украјинске војске док бивши заменик секретара Савеза националне безбедности и одбране генерал Сергеј Кривонос оштро критикује војно и државно руководство због великог броја жртава.

- Имамо право да питамо власти због чега имамо стотине хиљада рањених и погинулих? Шта сте ви направили да спасите њихове животе, казао је генерал Кривонос на свом "Јутјуб" каналу. Тај генерал сматра да ће све више грађана питати руководство државе због чега много војника гине.

Крајем августа на друштвене мреже је доспео документ који је потписао командант оружаних снага Улрајине генерал Валериј Залужни. По том документу још почетком јула 2022. погинуло је 76.640 украјинских војника, а рањено је 42.704. У то време је било заробљено 7.244 украјинска војника, а њих 2.816 се водило као нестали. Истиче се да се ради о губицима само украјинске армије, док се о другим погинулим и рањеним ништа не говори.

Четвртог августа на друштвеним мрежама се појавио други документ који је наводно генерал Виталиј Залужни направио за председника Зеленског. По њему је број рањених и погинулих 191.000. Од тога је 80 посто резервиста.

Амерички Институт за изучавање рата у најновијој анализи је оценио да украјински контранапад на југу земље не може да доведе до значајнијих успеха. Једино што Украјинци сада могу да отежају руским снагама су достава оружја и војне технике. Дакле, циљ је да се блокирају или униште логистички правци снабдевања руских јединица на јужном фронту.

Погодили кров реактора

Један од артиљеријских пројектила којима су гађали Украјинци погодио је кров од једног атомског реактора. На срећу није било озбиљних последица. Како је потврдио руководилац градске администрације Енергодара Александар Волга, једна граната не може да доведе до катастрофе на реактору, али исти циљ погоди више граната и ракета и може доћи до катастрофе.

Робија због референдума

Потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук запретила је грађанима Украјине који живе на територији ових области да не излазе на референдуме о одвајању јер за то могу бити суђени и добити затворску казну од 12 година. Осим тога биће им одузета имовина.

Руски стручњаци раде на стварању јединственог борбеног авиона МиГ-41 који може да убрза до 3,5 маха и да обавља борбене задатке у свемиру, пише Национални интерес. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА