Најновије

АМЕРИ НА РАТУ У УКРАЈИНИ ЗГРЋУ МИЛИЈАРДЕ Саветник ЦИА открио прљаву тајну

„Амерички политичари крију прљаву тајну везану за украјинску кризу“. Ову информацију је поделио финансијски стручњак, бивши саветник ЦИА Џејмс Рикардс

Америчка војска. (Фото: marines.mil)

Украјинска криза има значајан утицај на глобално енергетско тржиште. У вези са растом геополитичких тензија и антируских санкција, цене енергената расту у многим регионима. Према Џејмсу Рикардсу, Украјина је изузетно важна за светску енергетику и, схватајући то, САД крију једну прилично прљаву тајну. Ово преноси „Тхе Даилy Рецконинг“.

„Разумевање значаја Украјине за глобално енергетско тржиште, почиње њеном улогом главног канала за испоруку природног гаса из Русије у Западну Европу. Украјина није велики произвођач енергије – то је једно од најважнијих места на свету за претовар енергетских ресурса“, напомиње аутор публикације.

Зависност Западне Европе од руског природног гаса, је на критичном нивоу. Тренутно, 27 земаља чланица ЕУ добијају 40% свог увоза гаса из Русије, а већи део транзита је преко Украјине.

Европске земље имају друге изворе енергије, укључујући нафту, угаљ, ветар и соларну енергију, али ниједан од њих не може у потпуности да задовољи њихове енергетске потребе.

Као резултат украјинске кризе, очекивано је дошло до скока цена енергената. Утицај ових процеса осетио се скоро одмах, цене бензина у многим земљама порасле су за неколико дана. Како је рекао Џејмс Рикардс, све ово је изузетно корисно актуелним америчким властима, оне су заинтересоване за развлачење украјинског сукоба и нестабилности на енергетским тржиштима.

„Прљава тајна Бајденове администрације“, каже експерт.

САД дају Европи много савета о томе како да се избори са несташицом енергије. На пример, амерички председник Бајден је предложио да ЕУ добије природни гас са Блиског истока, посебно из Катара.

Истовремено је изоставио податак, да Кина откупљује сав расположиви гас по дугорочним уговорима. Једноставно, на свету нема толико бесплатног гаса, који би у потпуности могао да замени руске енергенте. Сједињене Државе су тога добро свесне.

Прљава тајна америчких политичара је да воле високе цене енергије. Уз њихову помоћ могу ефикасније да промовишу такозвану „зелену енергију”, чији су многи пројекти директно повезани са члановима администрације Беле куће. У том контексту, они имају користи од украјинске кризе, што им умногоме олакшава задатак.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА