Најновије

МИЛО ОКУПЉА АМБАСАДОРЕ У ПОДГОРИЦИ Ђукановић кује план за освајање власти?

Представници ДПС-а и странака традиционалнихх партнера ове партије Мила Ðукановића састаће се данас у Подгорици са амбасадорима ЕУ, САД и Велике Британије, а известилац ЕП за Црну Гору Тонино Пицула је уочи тог састанка поручио да, како је рекао, нема аргумената за закључак да је политички споразум старе већине ефикасан корак у правцу разрешења политичке кризе

Фото: Правда

Пицула је у изјави за Радио Црне Горе рекао да није сигуран, како је навео, да би такав тип аранжмана донео са собом ефикасност у доношењу одлука, те да би додатна нестабилност само отежала пут земље према ЕУ.

- Иста формација имала је већ прилику, коју није била у стању да искористи. Осим тога, барем по најавама, приоритет нове-старе већине је наставак међустраначког сукобљавања, а не потрага за ширим консензусом да се реше нагомилани проблеми - рекао је Пицула.

Напоменуо је да је приметно да је у политичком споразуму потписаном прошле седмице питање европских интеграција при крају листе приоритета.

Упитан да ли дели став неких Западних званичника да влада која укључује Демократски фронт не може бити партнер ЕУ и САД-а, Пицула је казао да „када се узме у обзир однос ДФ-а према евро-атлантским интеграцијама и руској агресији на Украјину, поприлично је тешко окарактерисати ту опцију као конструктивну, а камоли партнерску“.

- Црна Гора се доиста налази на прекретници, протекле две године процес придруживања је успорен, још од 2017. ниједно поглавље није затворено. Време је да се процес придруживања поново обнови, да добије јасан изборну легитимитет и подршку свих актера како би се убрзао, а то ће бити тешко ако састављање владе буде зависило од странака које не деле европске вредности, нити су сагласне са спољном политиком ЕУ - казао је Пицула.

Нагласио је, преноси портал РТЦГ, да није добра порука што још нема именовања у правосуђу, што би био кључан искорак за напредак на европском путу.

- То показује да смо дошли до политичког и институционалног застоја ситуације. Распоред снага и недостатак мера не допуштају помаке. Брисел је добро информисан и добро разуме шта се догађа - навео је Пицула.

Он је рекао да најодговорнији морају водити рачуна да актуелна криза међустраначких односа не прерасте у озбиљну политичку и институционалну кризу са неповољним утицајем на економске прилике.

Подвукао је, кажу, да је штета не искористити прилику, баш у овим околностима које су повољније за приближавање Црне Горе ЕУ сада него пре две године.

- Важно је затварати поглавља, а не простор за преко потребни дијалог у земљи. Овај састав Европског парламента је изразито склон подржати проширење које би можда најпре обухватило Црну Гору као најспремнију у овом тренутку, али то не мора бити тако у наредном сазиву Европског парламента - казао је Пицула уз напомену да ће на проширење драматично утицати геополитичка ситуација, те ток рата у Украјини.

Према његовим речима, шанса се највише пружа Црној Гори.

- Неким другим земљама Западног Балкана други су блокирали европски пут, а Црна Гора мора пазити да га не блокира себи самој - поручио је Пицула.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА