Најновије

Суд одбио да потврди терористичко деловање одреда "Ел Муџахедин"

Суд Херцеговачко-неретванског кантона у Мостару поништио је пресуду Суда у Коњицу којом је експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић оглашен кривим за изношење клевете на рачун савјетника министра безбједности у Савјету министара Аднана Длакића.

Галијашевић је рекао Срни да је овим по ко зна који пут спријечен покушај да се ограничи у тумачењу стварности, а прије свега у сфери терористичког дјеловања појединаца, група и организација у самој БиХ.

Он је истакао да упркос десетинама тужби разних функционера СДА, људи попут Шемсудина Мехмедовића, те Хариса Силајџића, он никада није проглашен кривим и осуђен за било какву клевету, увреду или било које кривично дјело.

Галијашевић је рекао да, иако је ова пресуда својеврсна побједа након правне битке која је трајала пет година, ипак остаје неколико важних чињеница које бацају сјену на овакву прилично опортунистичку пресуду кантоналног суда у Мостару.

Суд у Мостару, указао је он, није одговорио ни на један битан навод у самој жалби, а који се односио на дјеловање одреда "Ел муџахедин", али и дјеловање и поступање самог Длакића.

Никада ниједна странка, јавна установа или грађанин Коњица, додао је он, није се на било који начин дистанцирао од злочина и тероризма овог одреда.

"То није изненађење за град и средину у којој је током рата дјеловао најрадикалнији хоџа Исламске заједнице БиХ, имам и хатиб саудијске џамије краљ Фахд Незим Халиловић Мудерис, који је у току рата командовао специјалном јединицом и цијелом Четвртом муслиманском бригадом Коњиц", рекао је Галијашевић.

Истовремено, навео је, у том граду је биле више концентрационих логора од којих су најпознатији по злу, и за Србе и за Хрвате - Челебићи, Мусала и Тарчин.

"У таквој средини, бити на списку одреда `Ел муџахедин` не производи никакву штету, већ одражава стање духа и понос. Права штета би наступила за институције БиХ, у односу на став Срба и Хрвата који су страдали од овог злочиначког и терористичког одреда", оцијенио је он.

Према његовим ријечима, Суд у Мостару је избјегао да јасно квалификује одред "Ел муџахедин", те да објасни зашто је увредљиви садржај и клевета рећи за некога да је на списку припадника тог одреда.

"Суд је био дужан да констатује да је овај одред радикално исламска и терористичка организација, те да представља злочиначку војну формацију", сматра Галијашевић.

Суд је то, каже он, опортунистички избјегао јер је том формацијом и терористима врховни командант био Алија Изетбеговић који је том јединицом управљао преко ратног злочинца у бјекству генерала Сакиба Махмуљина.

Он је подсјетио да је управо у Мостару припадник одреда "Ел муџахедин" Ахмед Зухаир Хандала са још неколико муџахедина активирао познату ауто-бомбу и означио почетак ере терористичких напада у БиХ.

"То се није смјело прећутити, јер је за сваку нормалну особу увредљиво бити на списку припадника Одреда иако никада ниједан његов припадник није позван на одговорност нити суђен или осуђен због ратних злочина почињених у рату", нагласио је Галијашевић.

Он је најавио да ће због тога, упркос побједи, размотрити могућност улагања апелације Уставном суду Федерације БиХ, као надлежном, са захтјевом да се ова пресуда у цјелини поништи са констатацијом да је предмет незаконито вођен у Коњицу, да Суд уопште није објаснио природу ни интензитет наводне штете и да уопште није изрекао јасно одређење спрам одреда "Ел муџахедин" као терористичке организације и злочиначке формације, са којим је свака идентификација увредљива и клеветничка.

У склопу тог прецизног одређења, рекао је Галијашевић, потребно је да се јасно утврди и злочиначка и терористичка природа цијеле Врховне команде која је овим одредом управљала преко Трећег корпуса такозване Армије БиХ у Зеници.

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ! Заменица министра одбране: Борбена способност наших оружаних снага Нагло опала!

Извор: Срна


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА