Најновије

СТРЕЛКОВ: Заузимање центра Соледара је успех, али фронт није пробијен; Све иде на руку Американцима

Први министар одбране ДНР Игор Гиркин (Стрелков) је оценио ситуацију на фронту код Соледара, а његове речи преносимо интегрално.

Игор Стрелков (Фото: Јутјуб)

Пише: Игор Стрелков

Заузимање центра и већег дела Соледара од стране Вагнерових јединица је несумњив тактички успех. Међутим, непријатељски фронт није пробијен, није било могуће опколити јединице и подјединице које су браниле град. Непријатељ ствара нову линију одбране на западној периферији, ослањајући се на руднике соли. Борбе за град још нису завршене – треба да се изведе јуриш на западну периферију и предграђа. Непријатељска команда дефинитивно контролише ситуацију, и иако је повлачење праћено неизбежним губицима (укључујући, вероватно, стотине војника гарнизона „заборављених“ у згради), контрола се одржава и нема говора о бекству непријатеља.

Што се тиче Бахмута, до сада се тамо ситуација није битније променила, иако ће покривеност града са севера знатно погоршати изгледе за даљу одбрану.

Положај Оружаних снага Украјине у Северској области такође постаје проблематичан. Али само ова тачка нема посебну вредност са било које тачке гледишта и незгодна је за дугу одбрану. У случају даљег напредовања наших снага северно и северозападно од Соледара, он ће готово сигурно остати без непријатеља који се тврдоглаво брани. Међутим, за ово је и даље потребно заузети коте које окружују град.

Као што сам више пута писао и рекао, чак ни пад целе утврђене линије Бахмут-Соледар-Северск неће довести до слома фронта Оружаних снага Украјине - у позадини имају главни утврђену линију Донбас - Славјанско-Краматорск. А до ње још треба доћи.

Да ли ће се наша команда ограничити на постепено истискивање непријатеља са положаја на положај у Донбасу, или се негде спрема нови главни напад, не знам. До сада се борбе одвијају по сценарију који је стратешки користан за САД, за које што дуже Русија буде исцрпљивала своје снаге у тактичким и ништа одлучујућим биткама у Донбасу, то боље. Оружане снаге Украјине имају резерве, штавише, активно се стварају нове. Већ су најављене испоруке значајне количине савремене војне опреме земаља НАТО-а и биће завршене пре пролећа. Неће бити „замрзавања сукоба“ (страствено прижељкиваног у Кремљу) – драги амерички партнери су сасвим задовољни што Руси убијају Русе што је дуже могуће. Мишљење Руса (као и оних који њима управљају) партнере не занима.

Више о стању у Соледару прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА