Најновије

Синиша Љепојевић: Освета принца Харија

Сапунска опера о животу британске краљевске породице никако да се заврши а нову сезону је отворила необична књига мемоара принца Харија, сина краља Чарлса Трећег и млађег брата престолонаследника принца Вилијема.

Књига носи двосмислен наслов Spare, који може да значи и казну и слободу располагања са оним што вам више није потребно. У основи, изузев неких безначајних детаља, књига не доноси ништа што већ није објављено у бројним медијским иступима Харија и његове супруге Меган.

Ретко виђена медијска кампања и значај који су дати овом необичном штиву сугеришу, међутим, да у целом пројекту има и политичке позадине. Књига је очигледно превасходно намењена америчкој публици са свим елементима савремене "културе поништавања".

Наравно, књигу није писао сам принц Хари, и већ се и зна ко је, на основу његових и вероватно Меганиних и ко зна чијих још инструкција, стварни аутор. У самој Британији је очигледна агресивна медијска кампања која је изузетно скупа, али у јавности није баш најбоље примљена. Тако, на пример, 95 одсто читалаца популарног "Дејли мејла" тражи да се принцу Харију одузме и све оно што му је од краљевске породице остало јер је увредио не само своју породицу и монархију, него и само Уједињено Краљевство.

Не штеди ни Елизабету Другу

Основу књиге чине Харијеви напади на његову, краљевску породицу и у тим нападима не штеди ни покојну краљицу Елизабету Другу, за коју он каже да је као личност била "хладна, одвојена од стварности и старомодна". Принц тврди да је цела краљевска породица била против њега.

У том амбијенту Хари се најчешће бави и својом мајком, покојном принцезом Дајаном, уз обиље емоција али и нетачних детаља. И сумња у званичну верзију њене погибије, понављајући раширено веровање у америчкој  јавности да би краљевска породица могла  да буде иза организације њеног убиства.

Он, као и сва деца из аристократских породица, није често виђао своју мајку, а тврди како је њој било тешко у краљевској породици као и свима, напомиње, који су "странци" у том породичном окружењу. Он тако користи своју мајку да оправда оно што је већ говорила његова супруга Меган. Принцеза Дајана, иначе, треба подсетити, потиче из чувене аристократске породице Спенсер, која је старија и од краљевске, и она никако није могла да буде "странац".

Оштар је и према своме оцу краљу Чарлсу и брату Вилијему, који би требало једнога дана да постане краљ, али у књизи су ипак доминантни бизарни детаљи из његовог живота.

Тако открива чак и судбину свог полног органа који је после једне промрзлине морао да буде обрезан. Открио је и да је узимао кокаин и још неке психоделичне супстанце.

Вест о смрти Краљице мајке

Можда је најбизарнија његова тврдња да је као британски официр током рата у Авганистану пуцајући из хеликоптера "убио 25 Авганистанаца". То је крајње необично и мало вероватно. Принц Хари је био у Авганистану у симболичком смислу, послат је као знак да тамо нису само обични људи него и један принц. Није он учествовао ни у каквим борбама, наравно, био је у пратњи обезбеђења, а на страну то што се убиствима других људи нико никада не хвали.

Принц описује и секс који је имао у једном лондонском хотелу са будућом супругом Меган. Има, међутим, много нетачности, или боље речено неистина, које наравно не зна публика у Америци којој је пре свега књига и намењена, и те лажи бацају велику сенку на цели пројекат. Тако, на пример, принц Хари тврди да му је вест о смрти Краљице мајке, његове прабабе отац јавио док је био у школи у Итону а он је тада у ствари био на скијању са братом у Швајцарској.

У првим британским анализама се указује да књига ипак открива нејасно ментално стање принца Харија. Он је још раније, са 29 година, а сада има 38, имао психичке проблеме и саветовано му је психијатријско лечење које је он одбио. У Британији се сумња да је повукао гене мајчине породице Спенсер која има историју психичких проблема.

Док је био у краљевској породици принц Хари није имао неког нарочитог посла јер је, по дефиницији, његова основна улога да буде у резерви уколико се старијем брату, будућем краљу, нешто деси па да он заседне на трон. По правилу, млађи брат будућег краља има војничку каријеру. Тако и Хари нема нарочито високо образовање, после елитне средње школе Итон ишао је годину дана у војну академију и постао официр у копненим снагама.

Војничка каријера од неколико месеци

Желео је да буде пилот хеликоптера, као и његов брат, али није имао довољно капацитета за то па је прешао у пешадију. Од војничке каријере био је неколико месеци у Авганистану, и то је то. Другим речима, није то до сада био неки нарочито занимљив живот, па се намеће питање како би то он могао да пише мемоаре.

Зато су и присутне сумње да је, у ствари, пре свега реч о политичком пројекту у коме учествују принц Хари и његова супруга Меган са циљем урушавања британске монархије и монархистичког уређења Велике Британије. Одавно постоји антимонархистички покрет чији је центар у Америци, који је пре Харија користио и његову покојну мајку.

Тако да се Харијева књига види и као напад и на Велику Британију, и као покушај да се преко рушења краљевске породице додатно уруши и Британија. Харијева књига, то се зна, је одавно написана и само се чекао повољан тренутак да буде објављена, и то време је дошло. Умрла је краљица Елизабета а нови краљ, отац Харијев, још се увек није стабилизовао на трону; у јавности се верује да он и нема довољно капацитета за краља.

Тај политички пројекат се везује за Харијеву супругу Меган, па је и искреност самог  њиховог брака под сумњом. Почело је још нешто више од две године када је принц Хари саопштио да напушта краљевску породицу и све обавезе које је имао, и да са супругом Меган одлази у Америку. То је био прави шок, и Хари од тада више није формални члан краљевске породице. Одузета су му сва краљевска права а титула коју је имао, војвода од Сасекса, пребачена је иза његовог имена, што значи да је он био војвода и да више није.

Слика савремене Британије

По напуштању Британије Хари и Меган су кренули у масовну и скупу медијску кампању блаћења краљевске породице, и то дебело наплаћивали. И то углавном у Америци. Склопили су и уговор са мрежом "Нетфликс" за телевизијску серију која ће им, како се процењује, донети око 100 милиона долара. Тврди се такође да је књига мемоара принца Харија плаћена неколико десетина милиона долара. Принц Хари се, продајући "прљав веш" или измишљене приче о породичним интригама, упустио у необичну врсту проституције. 

Принц Хари се представља као жртва "сурове и хладне" краљевске породице али мало је вероватно да ће у то, барем у Британији, неко и поверовати. Како човек који је рођен на најпривилегованијем положају на свету и који је уживао тај статус и још увек га на неки начин ужива може да буде жртва? То се види као лицемерство.

Зато, упркос веома стручно вођеној медијској кампањи која ће многима донети много новца, није вероватно да ће Харијева књига оставити неки озбиљнији траг; барем не у британској јавности које се, коначно, њихова краљевска породица једино и тиче. Поготово што је књига виђена и као увреда краљице Елизабете, и то само неколико месеци после њене смрти.

Али, Харијева књига је и слика савремене Британије и генерација без имало достојанства и осећаја за реалност. То су генерације спремне на готово све оно што је до скоро било незамисливо.

Украјинци неуспешни напад на руски обруч око Соледара платили са 200 погинулих

Извор: rs.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА