Најновије

ТОГО: Повлачење признања тзв. Косова дефинитивно

Министар спољних послова Републике Того Робер Дисе изјавио је данас да је шефу српске дипломатије Ивици Дачићу рекао да га уверава у безрезервну подршку Републике Того када је у питању одбрана територијалног интегритета Србије.

Косово је Србија (Илустрација: Новоросинформ)

"Ми у Тогу признајемо само једну Србију, јединствену. Драго ми је што сте поменули повлачење признања Косова, то повлачење је дефинитивно", рекао је Дисе на заједничкој конференцији за новинаре са Дачићем у Министарству спољних послова.

Он је рекао и да 54 земље Африке чине једну трећину у Уједињеним нацијама, приметивиши да је српска дипломатија у једном тренутку напустила Африку, али да је актуелни шеф дипломатије Ивица Дачић вратио сарадњу, на чему му је захвалио.

"Молим вас, и ви то добро радите, да не напуштате Африку. Ја вам на томе захваљујем", поручио је Дисе.

Дачић и Дисе су данас потписали Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских пасоша.

"Желимо јачу сарадњу у више сектора од образовања до економије, да имамо већу трговинску размену. Хтели бисмо да појачамо и сарадњу у области туризма и пољопривреде", рекао је Дисе.

Дачић је рекао да је са министром спољних послова Републике Того имао велики број сусрета и разговора на различитим местима, укључујући и његову посету у мају 2019.

"Србију, односно бившу Југославију и Того везује традиционално пријатељство које је можда у неким тренуцима било заборављено. Ми желимо да ту сарадњу и пријатељство обнављамо и оснажујемо", рекао је Дачић.

Он је додао да ће се министар спољних послова Тогу састати данас и са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

Како је истакао, има много простора за унапређење односа између две земље, истичући да Србија мора да негује стара пријатељства и да тражи заједничке интересе са тим земљама у свету где ситуација данас није лака.

"Србија се посветила развоју односа са афричким земљама", рекао је Дачић и подсетио да је Того, после његове посете, одлучио да повуче одлуку о признању Косова.

Дачић је на томе захвалио и истакао да је 27 земаља повукло признање тзв. Косова чиме се отворена шанса за договоре и дијалог.

"Они који желе независно Косово желе то да учине пречицом или прегласавањем на одређеним форумима. Ми смо то спречили и вратили смо дијалог на сцену", рекао је Дачић.

Вучић: Високо ценимо подршку Тогоа територијалној целовитости Србије

"Високо ценимо подршку ове значајне афричке земље очувању суверенитета и територијалне целовитости Србије у складу са нормама међународног права, поготово имајући у виду да нас везује традиционално и искрено пријатељство, засновано на међусобном уважавању и разумевању", написао је Вучић на Инстаграм налогу "будућностсрбијеав".

Додао је да је на две земље да наставе да то пријатељство додатно јачају, пре свега преко ширења сарадње у областима од заједничког интереса.

Брнабић: Значајне могућности за сарадњу са Републиком Того

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министром спољних послова, регионалних интеграција и дијаспоре Републике Того Робертом Дисејом и оценила да постоје значајне могућности за сарадњу у областима економије, трговине, просвете, културе, спорта и информационих технологија.

Она је указала да Србија своја богата искуства може да пренесе Републици Того посебно у области одрживе пољопривреде и дигитализације, а разговарано је и о унапређењу сарадње у области дигитализације, науке и напредне технологије, саопштено је из Владе.

Премијерка је захвалила саговорнику на принципијелном ставу његове земље када је реч о поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Дисеј је нагласио да две земље имају одличне односе, без отворених политичких питања, указавши да је сарадња Србије и Тогоа традиционално добра и пријатељска и да жели да и друге афричке земље крену тим путем.

Министар је оценио и да постоји значајан простор за унапређење економске сарадње и поручио да је та земља поуздан како економски, тако и политички партнер Србији на афричком континенту и позвао инвеститоре из наше земље да улажу у Тогоу.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА