Најновије

"ДОШЛИ СМО ДО ХАОСА ЗБОГ АЉБИНА КУРТИЈА" Гренел жестоко критиковао Бајденову администрацију: Веома сам забринут

Бивши специјални изасланик Вашингтона за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел критиковао је тренутну администрацију Џозефа Бајдена по питању КиМ

- Узајамно признање не ставља храну на сто за људе који покушавају да створе породицу, нама је потребан економски развој - то је циљ, а то се није десило под овом администрацијом - истакао је Гренел.

Он је, гостујући у Дневнику РТС, рекао да све стране у региону треба да погледају чињенице, каква је била ситуација под Доналдом Трампом и каква је сада под Џозефом Бајденом.

- Јасно је да смо ми од имплементације економских споразума, доносили послове младим људима, отварали границе, дошли до хаоса и да НАТО снаге морају да се умешају. Та промена је Аљбин Курти. Веома сам забринут да курти одбацује америчке идеје, наставља да одбацује европске идеје, и нема последица по њега. То ће се натавити док не буде притиска од САД, у овом тренутку нема последица - истакао је Гренел.

Према његовим речима, нису потписани нови споразуми под Бајденом, говоримо о већ потписаним уговорима који су постали релевантни због ситуације.

- Европљани су током дугог периода хтели да се прелаз Мердаре отвори, али он није био отворен док се Американци нису умешали. Имли смо под Трампом споразум о слободној трговини о директним летовима. Ништа није спроведено од тога. ЗСО је стари споразум који је требало да буде спроведен - напоменуо је Гренел и додао да америчка политика сада препушта политику Европљанима.

Бивши специјални изасланик Вашингтона за дијалог истакао је да је он сада у приватном сектору и да се бави економијом.

- Видели смо да Стејт дипартмент шаље људе нижег нивоа и пуштају Европљане да преузму вођство - каже Гренел.

Појаснио је да постоји велика разлика између неког кога шаље председник САД, а људи којима је сада то поверено су из Стејт дипартмента и они не подносе извештај председнику.

- Оставили смо по страну причу о политици, о међусобном признању о чему је говорено 20 година. Узајамно признање не ставља храну на сто за људе који покушавају да створе породицу. Нама је потребан економски развој. То је циљ, а то се није десило под овом администрацијом - истакао је Гренел.

Вашингтонски споразум

Говорећи о Вашингтонском споразуму, каже да он подразумевао да се приватни сектор укључи да западне фирме дођу.

- Планирали смо да радимо на томе. Важно је да се владини званичници склоне и да дозволе приватном сектору да се укључи. Не постоји права замена за вођство. Рекао бих да постоји недостатак вођства од стране Беле куће - напоменуо је Гренел.

Коментаришући француско-немачки предлог, рекао је да нема детаља и да обе стране морају захтевати више детаља.

- Људи неће потписати уговоре који само обнављају претходне уговоре. Француска и Немачка покушавају да се потпише нови споразум, а боље би им било да се концентришу на имплементацију претходних споразума - истакао је Гренел.

Током дана је Вагнерова група заузела ји стратешки важно насеље Сол. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Команда "Вагнера" тврди да је у Соледару погинуло 15 хиљада Украјинаца: Кјев не жели лешеве

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА