Најновије

ПУЦА АНТИРУСКА КОАЛИЦИЈА: Немци одбијају да испоруче тенкове Украјини, поставили услов Американцима

Шеф Пентагона Лојд Остин није добио од новог немачког министра одбране Бориса Писторијуса сагласност за предају Украјини немачких тенкова, објавила је ТВ Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе у америчкој администрацији.

Према изворима, уочи данашњег састанка контакт групе за подршку Украјини у америчкој бази Рамштајн у Немачкој, питање испоруке тенкова још увек није решено и „било би изненађујуће“ да Немачка промени своју одлуку, без обзира на напоре министра одбране Сједињених Америчких Држава.

Високи представник америчке администрације изјавио је да је Немачка сагласна да Кијеву испоручи тенкове само под условом да САД учине исто и не жели да разматра друге варијанте.
Си-Ен-Ен преноси да у администрацији америчког председника расте узрујаност због захтева Берлина.

„То је глупо. Они (немачке власти) мисле да је то једно те исто, али није тако. Чини се да не схватају разлику“, изјавио је амерички чиновник.

У самом Пентагону више пута су објашњавали да одбијају да у Украјину пошаљу тенкове „абрамс“ због трошкова њиховог одржавања.

Према писању агенције Ројтерс, министар одбране САД планирао је да "притисне" немачког колегу због испоруке борбених возила.

Спор Вашингтона и Берлина због тенкова

Амерички војни аналитичар Вилијам Џ. Хениган у чланку за издање „Тајм“ пише да су испоруке тенкова Украјини изазвале спорове Вашингтона и Берлина.

„Берлин је незванично инсистирао да Вашингтон први испоручи тенкове. Али, Бајденова администрација наводи да за сада то не планира да уради“, пише Хениган.

Он је закључио да је дискусија због тенкова још једна свађа због подршке Запада Украјини.

Истовремено, издање „Политико“ објавило је да бројне европске земље раде на формирању коалиције како би извршиле притисак на Берлин по питању испоруке тенкова Кијеву.

Наводи се да међу земљама расте разочараност јер Немачка инсистира да САД учине први корак у испоруци тенкова.

Према информацијама издања, група европских земаља које, вероватно, предводи Пољска, може предузети прве кораке у петак на састанку контакт групе у америчкој бази „Рамштајн“ у Немачкој.

Према очекивању, група земаља би требало да добије широку подршку, а представници Министарства одбране две од 12 земаља, које имају немачке тенкове „леопард“, саопштила је за издање, да су њихове владе спремне да се придруже овим условима.

Немачки министар одбране претходно је изјавио да ће се питање усаглашавања испорука тенкова немачке производње трећим земљама решити данас.

Немачка се до сада уздржавала од испорука „леопард 2“ Украјини. У последње време је притисак на немачког канцелара Олафа Шолца знатно појачан на ову тему. Неколико држава Европске уније га је јавно позвало да донесе ову одлуку.

Посланици Бундестага, после расправе 19. јануара, нису могли да изгласају испоруке борбених тенкова "леопард 1" и "леопард 2" Украјини, пошто се један број странака противио таквом предлогу. Ово питање је послато у надложни комитет парламента.

У новембру прошле године Русија је упутила земљама НАТО-а ноту због испорука оружја Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да пумпање Украјине оружјем са Запада неће допринети успеху руско-украјинских преговора, те да ће имати негативан ефекат.

„Ситуација је застрашујућа“: Американци почели да схватају шта се дешава у редовима Оружаних снага Украјине

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА