Најновије

СИСТЕМАТСКА ВЕЛЕИЗДАЈА: Да уђу у УН, а да их ми као не признамо?! Ту нема повратка! (ВИДЕО)

Да Косово уђе у међународне институције, а да их ми не признамо, сви знају шта то значи. Ако уђе у Уједињене Нације, формално признање није ни потребно. То је неповратан процес, изјавио је академик Коста Чавошки, пензинисани професор Правног факултета у Београду, гостујући у емисији Луча канала Прави одговор.

Он је рекао да Александар Вучић спроводи систематску велеиздају. 

- Вучић је знао да је царина искључиво државни приход. Мостарина, друмарина, пијачнина и слично, све то може бити и општински приход, али царину, која се наплаћује на границама, може наплаћивати само централна државна власт, односно држава. Он је допустио да Арбанаси наплаћују праве царине и тиме признао да је Космет заправо једна држава – истакао је Чавошки.

Чавошки је критиковао потписивање Бриселског споразума, рекавши да тај споразум никада није ратификован у Скупштини Србије, нити је објављен. Како је навео, ми нисмо никада требали напустити институције Србије на КиМ, а Заједницу српских општина смо могли и сами формирати од постојећих српских општина изабраних према српским законима. 

На питање о поштовању текста Резолуције 1244 и Војно техничког споразума из Куманова, он је казао да се на споразуме са западним земљама и међународне уговоре не можемо пуно ослањати, јер их они не поштују, али зато од нас траже да поштујемо све што смо потписали. 

- У енглеском језику футур има императвини облик, тако да ако у Резолуцији 1244 пише „одобриће се“ повратак војника и полицајаца, онда је то императив. Међутим, у српском језику он другачије гласи, и то је онда давање дискреционог права. У сваком случају требало је одмах и систематски тражити, тако да би то било тешко одбити – казао је он.   

Такође је споменуо и улогу Ивице Дачића у довођењу Еулекса. 

- Ивица Дачић је потписао један акт којим је Еулекс дошао на КиМ уместо Унмика. И то је била кобна грешка. Јер је о Унмику одлучивано у Савету безебдности. А како је Русија јачала и почела да води просрпску политику и ми смо могли очекивати од Русије озбиљан утицај – подсетио је проф. Чавошки. 

Према његовом мишљењу, потребно је задржати статус кво и сачекати да Русија одради посао у Украјини. 

- Ако Русија заузме Одесу, продре на југ и стигне до града Исмаила, на најсевернијем делу Дунавске делте, онда она постаје балканска сила, а ми смо одмах ту. Тако да би се наш положај доста променио. Треба се уздати у будућност и време које долази и настојати да се не попушта – закључио је Чавошки. 

Руси поступно напредују дуж свих 815 километара фронта – следи напад на Орехов

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА