Најновије

ХРВАТСКА У СТРАХУ ОД СРПСКИХ РЕЗЕРВИСТА: Има их у њиховим редовима

Недавни случај полицајца из места поред Винковаца са хрватско-српским држављанством, који је добио позив и уписао се у војну евиденцију Србије и даље је тема у хрватским медијима, након што су хрватски суверенисти у петак затражили сазивање седнице парламентарног Одбора за националну безбедност на ову тему, јер верују да ово није једини такав случај, већ да их много више.

Србија и Хрватска (Фото: flickr)

Ријечки Нови лист пише да се чини да овај 21-годишњак није био одушевљен што је претходно од 2019. игнорисао три позива која су му стигла из Србије, па је одлучио да испуни своју дужност као држављанин Србије можда, како кажу, и због новчане надокнаде или претње затвором.

Против овог младића у Хрватској је покренут дисциплински поступак са образложењем да се у писао у војну евиденцију Србије, а да претходно о томе није обавестио свог непосредног надређеног, а док поступак не буде завршен он је удаљен из службе.

До суспензије радио је на граничном прелазу Товарник.

Хрватски суверенисти, пише лист, тврде да је још петнаестак полицајаца с подручја полицијских управа осјечко-барањске и вуковарско-сремске који су и држављани Србије од октобра прошле године примило позив као и овај момак из Мирковаца, код Винковаца, па су због тога, затражили сазивање седнице парламентарног Одбора за националну безбедност.

Суверениста Маријан Павличек је за ријечки дневник рекао да је то информација која кола међу полицијским службеницима, па су због тога одлучили да то и објаве.

"Случај с којим је јавност упозната сигурно није изолован. Велик је проблем што у нашем МУП-у не располажу подацима о томе који полицајци имају двојно држављанство, то је невероватно", каже Павличек.

За њега, каже, није споран упис у војну евиденцију Србије само хрватских полицајаца који су носиоци двојног држављанства, већ генерално свих припадника српске националне мањине који поседују двојно држављанство.

Сматра апсурдним да се неко ко живи у једној држави уписује у војну евиденцију друге, без обзира на то да ли су припадници МУП-а.

"Чему то? Значи ли да би ти људи били вољни да ратују за другу државу? Мени је то непојмљиво. Али захтев за седницу Одбора за националну сигурност упутили смо конкретно у вези с полицајцима који имају српско држављанство, није ми јасно да наше службе нису реаговале на те позиве који њима долазе из Србије", каже Павличек.

Сматра да је овде реч о огромном безбедносном пропусту.

"Имате, дакле, можда полицајаца којима су у Хрватској доступне осетљиве информације о свима нама, а истовремено су у војној евиденцији Србије, где би могао да буде једном мобилисан", каже Павличек.

Председник Одбора на националну сигурност Синиша Хајдаш Дончић (СДП) казао је да ће с овом иницијативом поступити као и са свим сличним досада. Прво ће затражити изјашњавање МУП-а, а потом ће одлучити о томе хоће ли сазвати седницу Одбора.

Лист пише да је лидер СДСС и посланик Милорад Пуповац свестан специфичности ситуације, али указује да има и Хрвата који живе у Србији с двоструким држављанством - српским и хрватским.

Стога сматра нужним да две државе разговарају како би се дефинисало примарно и секундарно држављанство, на основу којег се стиче војна обвеза, што онда укључује и позиве овакве врсте, а на основу којег не.

"Припадник хрватске полиције, војске или запослен било где у државној управи, а поседује двоструко држављанство, сасвим сигурно не би требало да се нађе у оваквој ситуацији", каже Пуповац и додаје:

"Онај ко се ипак нађе, као што је тај млади полицајац, морао би да зна да је у колизији с државом у којој живи и да то представља проблем. Нажалост, тај младић није то знао или је занемарио, можда се није ни са ким ни посаветовао и тако је ушао у зону ризика", рекао је Пуповац.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА