Најновије

НЕМАЧКИ НЕДЕЉНИК ''ЦАЈТ'': ЕУ мора оштро са Србијом, Вучић да плати цену своје политике

Председник Србије води политику која штети ЕУ, региону и самим Србима, пише немачки "Цајт", и додаје да треба замрзнути кандидатски статус и фондове Србији док не уведе санкције Русији и не почне озбиљне преговоре са Приштином, преноси Данас.

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

“Пред Нову годину је претио војни конфликт Србије и (самопроглашеног) Косова, па се стање примирило. Само је питање времена кад ће се напетости поново појачати“, пише портал немачког недељника "Цајт".

Додају да када се прича о узроцима, често се залази у ситнице балканске политике, регистарске ознаке, лична документа и остале баналности.

“То је скретање пажње, дим који треба да сакрије суштину. А суштина је драматична омашка ЕУ у овом региону“, пише даље у коментару који потписује новинар Улрих Ладурнер.

Истиче да годинама “ЕУ следи политику која се може сажети овако. Србија је највећа држава Западног Балкана. Без Србије нема стабилности региона. Ако она приступи Унији, силом своје теже ће повући и остале државе Западног Балкана. Зато се тежи добрим односима са том земљом, без обзира ко влада у Београду“, наводи се у тексту.

Последица је, сматра аутор, то да је ЕУ годинама гледала кроз прсте Александру Вучићу. Брисел је "углавном ћутке“ посматрао како Вучић "систематски подрива крхку српску демократију, слаби цивилно друштво, подјармљује штампу, маргинализује опозицију и тако фактички постаје самодржац“.

Ладурнер у коментару додаје да се Вучић на почетку пандемије "попут лакеја“ бацао пред ноге кинеског председника Сија, те "попут берсеркера“ кидисао на ЕУ. Наводи се и да Вучић до данас одбија да уведе санкције Русији.

"Ту је и најважније, управо Вучић увек изнова подгрева конфликт са Косовом како би из тога извукао политички капитал. То је провидна, опасна игра. Тиме он не ризикује само насилне сукобе, већ и блокира интеграцију Западног Балкана у ЕУ“, наводи се даље у тексту Цајта.

Ладурнер истиче да  обзиром на дугу листу грехова, ваља још једном подсетити, Србија је кандидат за ЕУ, а председник те земље свесно води политику која штети ЕУ, региону, али и самим Србима. Томе се мора стати на крај.

Према његовом мишљењу, Вучић "реагује само на притисак“. Подсећа да је Србија јесенас променила своју визну политику кад је из Брисела и Берлина запрећено санкцијама. Тада је, наиме, у ЕУ порастао број тражилаца азила из Индије, Туниса и Бурундија, који су безвизно путовали у Београд, а одатле илегално ка ЕУ.

"Кажњавати Србију – наравно да то звучи оштро и злоћудно империјалистички. Али ЕУ је посебно прошле године и то не својом вољом научила да ће бити схваћена озбиљно само ако је оштра и спремна да другима нанесе бол“, наставља Цајт.

Ладурнер додаје да чврстоћа према Русији, чврстоћа према Кини, али и чврстоћа према чланици ЕУ Мађарској, то је део неопходног геополитичког сазревања Уније. Крајње је време и за чврстоћу према Србији.

"Не ради се о кажњавању Србије, већ о томе да Александар Вучић мора да плати цену своје политике. Ако се не прикључи санкцијама против Русије, ако не прекине да подгрева конфликт са Косовом, ако не седне за сто да почне озбиљне преговоре са Косовом – онда би кандидатски статус Србије требало замрзнути и окончати финансијску помоћ ЕУ“, сматра аутор.

Ладурнер закључује да уколико се таква претња изнесе веродостојно, Вучић ће брзо постати питом.

“И тек тада земља има шансу да стигне тамо где припада: у Европску унију“, закључује се у коментару на порталу недељника Цајт.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА