Најновије

ПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ДРЖАВНЕ ДУМЕ: Косовски преседан отворио Пандорину кутију

Меркел и Оланд једни су од главних криваца за садашњу ситуацију у Украјини, поручио је председник Думе Русије.

Државна дума (Фото: РИА Новости)

Председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин поручио је данас да је ситуација са тзв. Косовом преседан у међународном праву, те да ће Запад, након што је већински подржао косовску независност, морати да призна право на самоопредељење и другим територијама, укључујући Јужну Осетију, Абхазију, Крим, Доњецку и Луганску Народну Републику, као и Херсонску и Запорошку област. 

У међународним односима "нема селективних одлука, правила за све морају да буду иста", рекао је Володин, упозоривши да ће се овај принцип пренети и на друге сегменте међународних односа.

Уколико Немачка одлучи да заплени руску имовину, Русија ће одговорити на исти начин не само њој, већ и свим земљама које се одлуче на тај корак.

"Немачка влада данас је одлучила да проблеме које су створили њени претходници пребаци на нас. У том циљу планирају да заплене руску имовину како би обновили Украјину. Чим се донесе таква одлука, имамо право да применимо сличне мере у односу на имовину Немачке и других држава", написао је Володин на свом Телеграму.

Упозорио је и да ће незаконито заплењивање руске имовине довести до преседана у свету, након којег се може очекивати да ће и остале земље почети да занемарују међународно право, те да узимају за себе оно што им не припада.

Ипак, како је казао, званични Берлин по свему судећи тражи нове дугорочне проблеме. На ово указују и недавна изјава бивше канцеларке Ангеле Меркел и бившег француског председника Франсоа Оланда, који су признали да је главна идеја Минских споразума била да се Кијеву да више времена да војно ојача како би се супротставио Москви, а не постизање некаквог мира.

Због тога су управо Меркел и Оланд једни од главних криваца за садашњу ситуацију. Они су саботирали Минске споразуме из 2014. и 2015. године и никада нису ни планирали да их испоштују, написао је Володин. Уместо тога, договор је искоришћен за "милитаризацију кијевског режима и војне операције против цивила на Донбасу и Криму".

Након завршетка сукоба, Француска и Немачка зато ће морати да исплате највећи део штете. Вашингтон ће, као и обично, успети да опере своју кривицу. Остале земље Европске уније не само да су мање снажне од Париза и Берлина, већ је и њихова одговорност за саботажу Минских споразума знатно мања од оне коју сносе Немачка и Француска, објаснио је председник Думе. 

Немачка и Француска иначе су и једине две западне земље које су 2015. године учествовале у креирању другог Минског договора. Документ су потписали представници Русије, Украјине, Доњецке и Луганске Народне Републике.

У декларацији руског председника Владимира Путина, тадашње канцеларке Немачке Меркел и председника Француске Оланда од 12. децембра 2015. године наводи се да су све стране убеђене да нема алтернативе мирном разрешењу сукоба, те да ће у том циљу учинити све како би се достигао тај циљ. 

Ипак, време је показало да то баш и није било тако.

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА