Најновије

ШЕШЕЉ: Нема разлике између проевропске и националне опозиције

Били у власти или у опозицији, Српска радикална странка ће увек бранити српске националне интересе попут одбране Косова у саставу Србије, одбрани Републике Српске, српског народа у Црној Гори и нашег савезништва са Русијом. Сматрамо да је чланство Србије у БРИКС прави пут у 21. век, каже заменик председника СРС-а Александар Шешељ.

„Боримо се да на овим изборима остваримо што бољи резултат. Сматрамо да смо јединствени на српској политичкој сцени, имајући у виду нашу доследност и наш програм који у овој кампањи представљамо грађанима Србије. То су принципи који су грађанима Србије више-мање познати и од њих никада нећемо одустати“, каже Шешељ.

Чланство у БРИКС-у обезбеђује просперитет Србије

Према његовим речима, чланство у БРИКС Србији може да обезбеди и територијалну целовитост, и економски просперитет и напредак у сваком сегменту друштвеног живота и то представља шансу коју Србија не сме да пропусти.

Србија је, како Шешељ каже, опкољена чланицама ЕУ и НАТО, али у томе не види препреку да Србија постане прва европска чланица БРИКС.

„Не знам зашто би то требало да представља било какав проблем. Не схватам такву врсту политичке намере као објаву рата. Ако нешто није у вашем интересу, зашто на томе и даље инсистирате? Погледајте шта смо добили за двадесеттри године такозваног преговарачког процеса и процеса европских интеграција – само даљу разградњу државе, даља понижења и пад у економски неоколонијални положај у коме се наша земља налази“, каже Шешељ.

То што је ЕУ највећи спољнотрговински партнер Србије, према његовом мишљењу, није зато што наша земља нема могућности да извози на друга тржишта. Пре ће бити да је Србија политички усмерена да сарађује са државама ЕУ, чак и онда када то није у њеном интересу, додаје он.

Територијална повезаност или заједничка граница није услов за економску и политичку повезаност. Такође, БРИКС је, наводи он, савезништво које је у експанзији и представља најперспективнији економски савез. Најважније, чланице БРИКС следе политику немешања у унутрашња питања, за разлику од САД и ЕУ.

Који су мотиви за коалицију са СНС

Пуно медијске пажње СРС је поново добила када је објављена коалиција са СНС на београдским изборима.

„Када говоримо о Београду, прво, то је локална коалиција. Наравно да је Београд различит од неког мањег места јер се ради о престоници, самим тим је и значајнији. Међутим, то је ипак ниво локалне политике. То је ситуација у којој идеолошке поделе не представљају баријеру за удруживање“, наводи Шешељ.

Према његовим речима, београдска коалиција мотивисана је, како каже, реалном опасношћу да власт у Београду преузме „коалиција странака прозападне оријентације“ у коју убраја и такозвану националну опозицију, што би била „озбиљна одскочна даска за промене у Србији попут оних које су се догодиле у Македонији или оних које су покушане у неким другим земљама“.

То би, сматра Шешељ, Србију довело у ситуацију да има власт која би у пуној мери била инструментализована од стране великих западних сила.

„С друге стране, СНС је несумњиво проевропска странка – залажу се за чланство Србије у ЕУ. Али, шта год мислио о неким њиховим кадровским решењима или одлукама, они су имали одважности и храбрости да не уведу санкције Русији. Притисци су заиста били велики и заиста је право мало чудо што се Србија једина, у оваквом окружењу изборила са тим притисцима и није пристала да се на тај начин понизи, нити да одустане од својих партнера и пријатеља и раскине историјско савезништво. То је свакако њихов успех, шта год мислили о њима“, истиче Шешељ.

Једно је имати проевропску политику, а друго је бити инструмент у нечијим рукама – мислим да су ту ствари неупоредиве и да је ту суштинска разлика, додаје он.

Нема разлике између проевропске и националне опозиције

Шешељ не прави разлику између групација које су у Србији носе имена “проевропске” и “националне” опозиције. Према његовим речима, ове две групације суштински се не разликују. Двери су, како наводи, „странка без интегритета, чији су предводници спремни да изговоре било шта уколико би им то помогло да остваре некакве политичке поене“.

„Они на ове изборе излазе пуни великих речи и великих најава, иза којих се крије чињеница да је то у ствари један кукавички савез који представља „цензус коалицију“ и ништа више. О њиховом патриотизму најбоље говори то што су дан након претходних београдских избора били на састанку где су покушали да формирају власт са Ђиласом и Мариником Тепић, са људима који, по нашем мишљењу представљају све најгоре у овом друштву“, каже Шешељ.

Власт ДСС-а грађани Србије памте по много чему лошем, наставља Шешељ, пре свега мислећи на то да је за време власти ове странке у Хаг испоручено више од тридесет Срба, као и да су се преговарачи о косовском питању у време власти ДСС сагласили са посредништвом Мартија Ахтисарија.

Он се исврнуо и на недавно објављене фотографије, које показују запослене у политичком одељењу амбасаде САД у Србији, како излазе из просторија ДСС-а. Председник ДСС-а Милош Јовановић бранио се да је навео представнике страних амбасада да долазе код њега, а не да он иде код њих, каже Шешељ.

„Мислим да Американци не мисле добро Србији и да је потпуно свеједно ко кога обилази. Они од вас нешто очекују. Зашто бисте се састајали са њима уколико сте искрени у намерама које излажете у јавности? Чини ми се да су ствари ту веома јасне и зато сматрамо да је и прозападна и ова квазипатриотска опозиција на истом задатку“, објашњава Шешељ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА