Најновије

СРБИЈА ТРЕБА ДА УЂЕ У БРИКС! Стратешки корак да будемо што даље од "ЕУ уцена"

У контексту текућих глобалних економских и политичких изазова, потпредседник Српског покрета Двери издваја важност јачања веза Србије са земљама БРИКС-а. Он сматра ову иницијативу кључним стратешким кораком за диверсификацију међународних односа Србије и унапређење економске сарадње.

Српски покрет Двери, у светлу могућности да одлучује о будућем развоју Србије после избора, наглашава значај расправе о потенцијалном кандидовању Србије за чланство у БРИКС-у. 

“Уколико будемо у прилици после избора да одлучујемо о кључним питањима развоја Србије, заложићемо се за то да се отвори јавна расправа о томе да ли Србија треба да се кандидује за чланство у БРИKС-у. Шта је то БРИKС? То је економска групација коју чине Бразил, Русија, Индија, Kина и Јужноафричка Република, док многе друге велике државе желе да се придруже. Зашто је придруживање овој групацији која чини добар део човечанства од важног стратешког и националног интереса за Србију?”, наводи Костић. 

СТИГАО ЗАХТЕВ: Приштина одлучује хоће ли се на КиМ одржати српски парламентарни избори

Потпредсеник Српског покрета Двери истиче значај БРИКС-а као геополитичког савеза који би могао имати кључну улогу у будућем развоју Србије.

“БРИКС је један велики и моћан нови геополитички савез који нас, за разлику од ЕУ, ничим не уцењује и не притиска. Напротив, земље чланице овог савеза подржавају Србију у УН око очувања нашег државног суверенитета и територијалног интегритета кад је реч о Kосову и Метохији. То би била важна почетна мотивација да истакнемо кандидатуру за БРИKС.' Ове изјаве отварају пут за нове међународне стратегије које би могле бити од кључног значаја за будућност Србије", додаје Костић. 

Позиција Србије у преговорима са Европском унијом се сматра компликованом, с обзиром на услове који се постављају пред Србију у погледу Косова и Метохије. Потпредседник покрета истиче да је чланство у ЕУ условљено прихватањем статуса Косова и Метохије, што се сматра контроверзним и неприхватљивим за Србију. 

"Насупрот томе, чланство у ЕУ је условљено да прихватимо отмицу и окупацију Kосова и Метохије као легитиман чин. Осим тога статус Србије је данас такав да чак и да признамо тзв. независност Kосова нећемо постати чланица ЕУ, јер више нема даљег проширења ЕУ. Потребно је да се помиримо са том политичком реалношћу и окренемо билатералној сарадњи са ЕУ у оним областима у којима постоји обострани интересе, као и Европском економском простору као алтернативи чланству у ЕУ”, рекао је Костић. 

Потпредседник Српског покрета Двери истиче важност сарадње са БРИКС-ом, без обзира на став према глобализацији и западној хегемонији. Објашњава да БРИКС земље представљају важне економске силине са значајним ресурсима и потенцијалом за раст, те наглашава да се сарадња са њима не би требала сматрати изолационим поступком.Он такође критикује постојећи однос Србије са ЕУ и оцењује политичке лидере који подржавају европски пут, сматрајући да је сарадња са БРИКС-ом кориснија и стратешки боља опција за Србију у дугорочном смислу.

“Чак и ако нисте антиглобалиста коме је доста западне хегемоније и насиља над Србијом и светом треба да будете за појачану сарадњу са БРИКС-ом. Земље БРИKС-а су земље најбрже растућих економија и земље које имају огромне људске, економске и енергетске ресурсе. Иако имамо и треба да имамо добру и још бољу економску сарадњу са одређеним бројем европских држава, нема разлога да се не окренемо и другим тржиштима и економијама. Сарадња са БРИKС-ом би имала много веће и позитивније ефекте на нашу економију у односу на често једнострани и неоколонијални однос ЕУ према нама и нашим ресурсима.

Србија не може вечито да седи у ЕУ чекаоници и моли за милост бриселске бирократије. Ако нас Европа не жели, а ни ми њу не желимо под условом капитулације око KиМ (али и одрицања од Републике Српске и увођења санкција Русији), то значи да од нашег чланства у ЕУ нема ништа. И Вучић и Ђилас, и садашњи и бивши режим, обмањују народ да смо на „европском путу“ јер имају личне, финансијске и политичке користи од замајавања Србије. Сарадња са БРИKС-ок не значи никакву изолацију Србије, напротив.

Са чланицама БРИКС-а најмоћније западне државе такође имају сарадњу. Америка има највећу трговинску размену са Kином. Kо је у Азији виђен као нова економска сила против које Запад нема ништа – то је Индија. Само незналице и злонамерни могу назвати Бразил или Јужноафричку Републику антизападним земљама. Земље БРИKС-а су део глобалне елите – групе Г20. При том, треба узети у обзир и да држава као што је Саудијска Арабија која жели да уђе у БРИKС истовремено је и кључни амерички савезник међу Арапима”, рекао је Костић.

Потпредседник Српског покрета Двери истиче одговоран приступ организације када је у питању потенцијално чланство Србије у БРИКС-у. Он наглашава да било каква одлука о овом значајном стратешком правцу мора бити подржана већинским консензусом у парламенту и јавности, уз широку јавну расправу.Он такође истиче значај развијања сарадње са другим државама које нису признале Косово и које су спремне за равноправну сарадњу у обостраном интересу. Потпредседник Двери подвлачи да је важно размотрити геополитичке промене у свету и искористити нове могућности за остваривање националних и економских интереса Србије.

“Српски покрет Двери као одговорна политичка организација жели да одлука да се иде ка чланству у БРИKС-у мора да има већинску подршку у парламенту и у јавности након широке јавне расправе која је свих ових година изостала када је ЕУ у питању. Чак и ако Србија не постане чланица БРИKС-а, ми верујемо да Србија треба да развија максималне политичке и економске односе са тим државама које по свим стручним проценама представљају економску и политичку будућност човечанства.
 
Исто се односи и на све друге државе Европе и света које желе сарадњу са нама на равноправним основама и у обостраном интересу, а посебно на оне које нису признале лажну државу Косово и са којима имамо добру економску сарадњу. Таквих држава има и у ЕУ и ван ње. Запад није једина страна света, и Запад се мења и враћа суверенизму, а у новој подели геополитичких карата више нема сила које ће моћи самостално да одлучују о будућности света. Нова геополитичка реалност у свету доноси и нове шансе за Србију и остварење наших националних, државних и економских интереса коју треба искористити”, додаје Костић.  

ИМАТЕ САТ ВРЕМЕНА! Израелска војска спрема велики јуриш на кључну тачку, људи у паници не знају где ће

Извор: Правда.рс
 

 

Бонус видео

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА