Најновије

ПРЕДСЕДНИЦА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПРИЗНАЛА: Спремали смо са САД санкције Русији два месеца пре почетка рата (ВИДЕО)

САД и земље ЕУ почеле су да раде на санкцијама против Русије још два месеца пре почетка војне операције у Украјини, саопштила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Урсула фон дер Лајен (Фото: Јутјуб)

По њеним речима, Европу су на то подстакли обавештајни подаци о распоређивању руских трупа на границама Русије које је објавио Вашингтон.

- Мој кабинет, Европска комисија, већ у децембру 2021. године почео је да ради са Белом кућом и Министарством финансија САД на могућим санкцијама против Русије у случају сукоба са Украјином. У ствари, надали смо се да нећемо морати да употребимо санкције - казала је Фон дер Лајен на Минхенској безбедносној конференцији.

Како је додала, санкције су пре свега требало да погоде високо технолошке и незаменљиве западне производе на руском тржишту.

Фон дер Лајен се у свом обраћању заложила за свеобухватно повећање притиска на Русију и проширење испорука оружја и муниције Украјини.

- Сада је дошло време да се неколико пута убрза производња стандардизованог наоружања и муниције за испоруке у Украјину. За то морамо да искористимо Европски мировни фонд - истакла је она.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да се Алијанса спремала за сукоб у Украјини од 2014. године. Он је истакао да руска специјална операција "није променила Алијансу", него да је само показала колико је значајно јачање колективне одбране које је спроведено.

Још једна нота о повлачењу признања независности Косова

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА