Најновије

ЗАПАД У ПАНИЦИ! "Кина разматра да Русији пошаље оружје и муницију"

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да Кина разматра да Русији пошаље оружје и муницију за рат у Украјини.

Кинеска војска. (Фото: eng.chinamil.com.cn)

Он је навео да кинеске компаније већ пружају извесну подршку Русији, док нове информације сугеришу да би Пекинг могао да пошаље и оружје, преноси Би-Би-Си.

''Таква ексалација би значиила озбиљне последице за Кину'', рекао је Блинкен.

Како наводи британски јавни сервис, кинески председник Си Ђинпинг настоји да остане неутралан у сукобу, позвао је на мир, а кинеско Министарство спољних послова саопштило је да неће прихватити ''упирање прстом'' од стране САД у вези са њеним односима са Русијом.

Блинкен је током састанка са директором Централног комитета за спољне послове Комунистичке партије Кине Ванг Јием ''изразио дубоку забринутост'' због ''могућности да Кина пружи смртоносну матреијалну подршку'' Русији.

Он није прецизирао које конкретно информације су САД прибавиле о наводним кинеским плановима. Како наводи Би-Би-Си, односи између Вашингтона и Пекинга већ су били лоши након што су САД почетком фебруара обориле наводни кинески шпијунски балон.

Блинкен је додао да су САД забринуте због тога што Кина помаже Русији да избегне санкције Запада које имају за циљ да ослабе руску економију, јер трговина Кине са Русијом расте, а Кина је и једно од највећих тржишта руске нафте, гаса и угља. Ванг Ји је оценио да у сукобу Русије и Украјине Кина није "ни стајала скрштених руку нити доливала уље на ватру''.

Он је додао да ће Кина објавити документ који излаже њен став о решавању сукоба, а у којем ће сигурно стајати да се мора поштовати територијални интегритет свих земаља, рекао је он.

"Предлажем да сви почну мирно да размишљају, посебно наши пријатељи у Европи, о томе шта можемо да учинимо да зауставимо овај рат'', рекао је Ванг. Он је додао да постоје "неке снаге које наизглед не желе да преговори успеју, или да се рат ускоро заврши", али није прецизирао на кога мисли, преноси Би-Би-Си.

О почетку опкољавања Бахмута прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА