Најновије

СЛОВАЧКИ ПОСЛАНИК ПИСАО РУСИМА: Словачки народ вам се захваљује

Лубош Блаха (Смер-СД), посланик у Народној скупштини Републике Словачке, објавио је отворено писмо које је одлучио да упути амбасадору Руске Федерације. Он одаје поштовање руском народу поводом 80. годишњице победе Црвене армије у Стаљинградској бици и са жаљењем констатује да словачки владини званичници уместо да изразе захвалност руском народу шире примитивну русофобију.

Писмо вам преносимо у целости:

Поштовани амбасадоре,

дозволите ми да одам пошту руском народу поводом 80. годишњице победе Црвене армије у Стаљинградској бици, која је званично завршена поразом Немачке 2. фебруара 1943. године.

Била је то кључна битка у Другом светском рату, који је један од најкрвавијих у историји. Историјски извори наводе да је само у овој бици на страни Совјетског Савеза било до 1,2 милиона жртава.

Ово само доказује шта је руски народ претрпео у борби против фашизма и колико јој Европа дугује за своју слободу. Словаци то никада неће заборавити.

Са дубоким жаљењем констатујем да највиши представници власти Словачке Републике игноришу овако важне историјске јубилеје, који су суштински утицали на ослобођење словачке територије.

Од стране представника словачке владе, то су манифестације историјске несвести и тешког моралног пада.

Уместо да изразе захвалност руском народу, они шире примитивну русофобију, која, нажалост, све више личи на нацистичку идеологију 1930-их и 1940-их.

Као да се историја понавља, као да се у неким европским владиним круговима поново рађа фашизам, проистекао поново из мржње према Русији и словенским народима.

Желео бих да вас још више уверим, господине амбасадоре, да огромна већина људи у Словачкој цени жртву Црвене армије, посебно руског народа, који нас је ослободио у Другом светском рату.

Словачка је мирољубива нација и увек ћемо позивати на мир. Никада нећемо заборавити шта су хероји Црвене армије претрпели под Стаљинградом, нити да је захваљујући њиховој храбрости и пожртвовању фашизам побеђен у Европи и Словачкој. Словачки народ вам се захваљује.

Офанзива руских оружаних снага у правцу Лимана: Пробијене украјинске линије (МАПА)

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА