Најновије

ПОВУКЛО СЕ МОРЕ У ХРВАТСКОЈ! После Венеције чудан феномен и на Јадрану, ево да ли има везе са земљотресом у Турској! (ВИДЕО)

Осека на западној обали Истре узроковала је велике проблеме за локално становништво. У луци Валбандон у Фажани велик број чамаца и бродова остали су насукани, па није могуће испловљавање док не стигне плима.

Размере штете још увек нису познате, али познато је да су многи бродови тешко оштећени. Та је увала иначе доста плитка и пуна муља, што често ствара проблеме власницима чамаца. Иначе, осека се прошле недељ појавила и на плажама у Сплиту, међу којима су Бачвице и Овчице.

У Институт за океанографију и рибарство у Сплиту кажу за Дневно.хр да узрок овог феномена, иначе примећеног и у Венецији, лежи у атмосферском притиску и да нема везе са земљотресом у Турској.

- Оне су последица синоптичке ситуације. Имамо антициклон с високим атмосферски притиском који притиска површину мора, због чега се његов ниво спушта. То је разлог тих ниских нивоа мора - рекла је Гордана Бег Паклар из Института.

Каже да феномени могу потрајати и до недељу дана, а понекад и дуже.

- Све зависи од синоптичке ситуације. Те ствари се обично мењају на недељној бази, али понекад може да потраје и дуже, зависно од ситуације - рекла је.

- Све то зависи од атмосферскоог притиска и морских мена. Ако се та два феномена суперпонирају, онда долази до екстремно ниских нивоа мора. Неколико фактора мора да се подудари - рекла је она.

Оружане снаге Русије погодиле су привремену базу страних плаћеника

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА