Најновије

Тужитељка Савовић о одузимању предмета "ЕПС": То је била показна вежба (ВИДЕО)

"Мој је утисак да је ово (што се мени догодило) била нека показна вежба, не прва, али једна од значајнијих. Да било који предмет који радимо може да нам се у било ком моменту одузме, без обзира на то колико је важан и комплексан“, каже у интервјуу за КРИК тужитељка Бојана Савовић.

Бојана Савовић (Фото: Јутјуб)

Савовић, тужитељка Вишег јавног тужилаштва у Београду, завршила је прошле недеље више од годину дана дугу истрагу велике крађе у Електропривреди Србије (ЕПС) и наредила хапшење шест особа за које се сумња да су оштетили ово јавно предузеће за око 7,5 милиона долара. Тек што је требало да саслуша ухапшене, њен шеф, тужилац Ненад Стефановић, онемогућио јој је да даље ради на овом случају.

Савовић је практично кажњена - склоњена је из Одељења за борбу против корупције у којем је радила од његовог оснивања пре пет година, а њен случај преузела Стефановићева најближа сарадница Бранкица Марић.

Савовић за КРИК открива да то није први пут да су настали проблеми у истрази малверзација у ЕПС-у:

- Марић се и раније интересовала за овај случај, па је чак једно време и паралелно водила истрагу, састајући се мимо њеног знања са полицајцима који су учествовали у истрази. Од полицајаца сам чула да је она њима послала неку своју верзију наредбе о спровођењу истраге у мом предмету и да нисам обавештена ни о тој наредби нити сам имала увид у њену садржину.

До данас Савовић није добила никакво образложење због чега је премештена. Тужилаштво је издало саопштење наводећи да је сама тражила премештај, као и да је одуговлачила истрагу у случају ЕПС. Она ово оштро негира и истиче да јој се никада ништа слично није десило за 20 година каријере, као и да је преседан да се тужилац мења у случају који је готово доведен до краја.

Истиче и да није усамљен случај - Стефановић, који је по доласку на чело овог тужилаштва прошле године навео да је борба против корупције приоритет, из овог специјализованог одељења склонио је чак седам искусних тужилаца.

- Ништа није транспарентно и ми не знамо уопште који је критеријум када се неко поставља за руководиоца одређеног одељења, првог заменика или за било коју руководећу улогу - каже Савовић.

Савовић открива и да је доласком Стефановића појачана контрола над радом тужилаца и да су све мање самостални у вођењу истрага. Отишло се чак дотле, како наводи, да је стигло наређење да се за готово све што се ради током истраге, тражи сагласност од руководилаца - Стефановића и Марић.

- Био је послат њихов налог да ниједна консултација са полицијом око предмета не сме да се деси ако се претходно њима (Стефановићу и Марић) не реферише и не добије нека врста сагласности, што смо ми у одељењу доживели као деградацију, као да смо приправници.

Тужитељка наводи и да, за разлику од својих колега, не пристаје да ћути и да ће увек реаговати ако било ко буде на било који начин блатио њено име, образ и досадашњи рад.

- Тужиоци у Србији ћуте, као што ћуте и све друге професије у овој земљи и као што ћути и велики део народа - из страха због освете, реваншизма, блаћења, изношења неистина о вама у режимским медијима. Просто нико не жели да улази у то блато и да се ваља, да одговара, да демантује.

Савовић је истрагу злоупотреба у ЕПС-у добила прошле године, након што је Тужилаштво за организовани криминал случај пребацило одељењу за корупцију Вишег тужилаштва.

- Тужилаштво за организовани криминал је имало своју процену због чега сматрају да нема доказа за организовану криминалну групу и за неко кривично дело из њихове надлежности. Они су о томе сачинили детаљну одлуку и након тога су предмет доставили нама на надлежност.

На овом, како је неколико пута нагласила, сложеном и комплексном случају тужитељка је радила дуже од годину дана. Истрага је могла да буде и бржа да је полиција, на коју се тужилаштво ослања у свом раду, била ажурнија.

- Полицајци са којима сам радила, два инспектора, били су изузетно коректни, али у неким ситуацијама нису реаговали довољно брзо, како сам ја то очекивала. Предмет заиста јесте комплексан и сложен, али мислим да су неке ствари могле бити, барем за ову прву фазу истраге, брже завршене.

Истрага је утврдила да су осумњичени оштетили ЕПС за око 7,5 милиона долара тако што су од ове државне фирме наплатили посао који није извршен - изградњу пруге, како се наводи у саопштењу полиције.

- Ради се о великој суми новца која је издвојена за изградњу значајног колосека који на крају уопште није урађен. Један део је урађен неквалитетно, неупотребљив је, без одговарајућих сертификата и атеста - каже Савовић.

- Утисак је међу грађанима, а и међу нама, да ово није једини предмет у јавним предузећима где се на тако бахат начин опходе према новцу који треба да буде уложен у праве сврхе.

Ова истрага, каже Савовић, привукла је пажњу њених надређених - тужиоца Ненада Стефановића и његове прве заменице Бранкице Марић. И даље је мистерија због чега су почели толико да се интересују баш за овај случај.

- Прво што је за мене било чудно, неки први аларм, је што су прва заменица и јавни тужилац више пута тражили да изврше увид у тај предмет и тражили да напишем изјашњење о мом поступању. Ја сам два пута написала то моје изјашњење, то је био већ први сигнал да се интересују за тај предмет.

Веће изненађење било је, каже, када је од полицајаца са којима је спроводила истрагу сазнала да се тужитељка Марић паралелно састајала са њима.

- (Рекли су ми) да су од ње добили одређене инструкције, нису ми рекли тачно које. Тада сам први пут сазнала да и она паралелно поред мене ради на том предмету, а да ме није обавестила. И тада сам први пут за тако нешто уопште и чула. Била сам изненађена јер нисам била обавештена о тим састанцима. Било ми је необично да ме нико није позвао да присуствујем с обзиром да се ради о мом предмету у ком планирамо скорашње хапшење људи.

Убрзо је сазнала и да је тужитељка Марић издала наредбу за спровођење истраге у овом случају.

- Након свега тога, оно што је мени било најнеобичније, од полицајаца сам чула да је она њима послала неку своју верзију наредбе о спровођењу истраге у мом предмету и да нисам обавештена ни о тој наредби нити сам имала увид у њену садржину. Тако да је врло било необично да из истог државног органа они добијају двосмерне информације и налоге, а да нас две не комуницирамо и да нисмо усклађене уопште у тим налозима и у даљем поступању у предмету.

Савовић је наставила да ради на случају и довела га до хапшења осумњичених. На дан акције све је координисала - хапшења, претресе, била у комуникацији са полицијом и адвокатима. Пред крај радног времена, међутим, Марић ју је позвала у свој кабинет.

- Када сам ушла у канцеларију, она ме је кратко обавестила да је јавни тужилац Ненад Стефановић заузет, да је на састанцима и да ми она само преноси његову одлуку да више нећу радити у одељењу за борбу против корупције и да нећу радити на овом предмету - објашњава Савовић.

- Питала сам је ко ће преузети сутрашња саслушања (ухапшених).Она ми је само рекла да ја ништа о томе не бринем, да сам премештена у друго одељење и да ће она преузети даље руковођење тим предметом. Разговор је био кратак, није био пријатан. По њеном тоналитету нисам могла да закључим зашто је то уопште урађено, није ми рекла никакве разлоге - рекла је, између осталог, Савовић.

Извор: КРИК

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА