Најновије

БОРЕЉ: Усаглашени ставови о европском предлогу, следе даљи разговори о имплементацији

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Ђузеп Борељ пренео је вечерас, након састанка на високом нивоу у оквиру дијалога самопроглашеног Косова и Србије, да су се две стране сагласиле да нема потребе за даље разговоре о европском предлогом и да ће се приступити разговорима о модалитетима његове имплементације.

Ђузеп Борељ (Фото: Јутјуб)

Борељ је, на конференцији за штампу, на којој нису била дозвољена питања новинара, рекао да је данас у Бриселу одржан први састанак на високом нивоу у оквиру дијалога у овој години, а осми од када је започео свој мандат на месту високог представника Уније.

Потпредседник Европске комисије је казао да је фокус састанка био на европском предлогу о нормализацији односа самопроглашеног Косова и Србије.

„Ово је важан развој, пошто смо од прошлог лета били суочени са управљањем кризама, јер смо имали сталне кризе. Покушавали смо да контролишемо тензије на терену. Сада прелазимо са кризног управљања и тражимо структурисано решење за нормализацију односа. Ово о чему смо данас разговарали је европски предлог, који је подржан од 27 држава чланице“, нагласио је он.

Борељ је рекао да је тај предлог представљен странама у септембру, и да је од тада уследила шатл дипломатије.

Пренео је да је од прошлог септембра, када је први пут представљен европски предлог, изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак путовао у региону у више наврата – био је 10 пута у Приштини и осам пута у Београду.

То показује, подвлачи, да је било интензивне дипломатске активности.

Борељ је казао да су председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Аљбин Курти показали данас спремност да се нађе решење.

„Вучић и Курти су данас усагласили да нема потребе за даљом дискусијом о европском предлогу, који носи назив „споразум о путу ка нормализацији односа Косова и Србије. Пошто су се сагласили око тога биће ускоро објављен на сајту ЕУ“, најавио је он.

Борељ је истакао да тај споразум користи грађанима Србије и Косова, јер предвиђа могућност слободног путовања уз коришћење својих пасоша, личних карата, и регистарских таблица.

„Он омогућава да људи могу да студирају и раде без обзира где су стекли дипломе. Споразум може створити нове економске прилике кроз повећање подршке бизнису, а и нове инвестиције. Пружа веће могућности за запошљавање без бирократије. Он значи више трговине, јер сертификати неће бити више предмет расправе. За Србе на Косову значиће више безбедности, предвидивости, посебно када је реч о њиховој заштити и њиховим правима, укључујући и СПЦ, као и културно верско наслеђе“, објаснио је он.

Борељ је изразио наду да споразум може бити основа и за превазилажење прошлости, као и успостављању поверења.

„Стране су исказале спремност за имплементацију договора. Имамо дуг низ непримењених споразума. Стране су се сагласиле да ће разговарати о модалитетима имплементације. Исказале су спремност да почну имплементацију договора, али су даљи преговори због модалитета примене. То значи да ће се шатл дипломатија наставити, и да ћемо имати нови састанак два лидера у марту са циљем финализирања договора око анекса имплементације, који је интегрални део споразум“, додао је он.

Пренео је да је ЕУ подсетила стране на обавету имплементације свих претходно постигнутих споразума, који су остали важећи и обавезујући.
„Средином марта Лајчак ће поново бити на самопроглашеном Косову и у Србији како би наставио разговоре и припремио следећи састанак на високом нивоу. Очекујемо од страна да конструктивно приступе том процесу. Обе стране су договориле избегавање једностраних акција које би могле да изазову тензије на терену и спрече договор“, подвукао је он.

Борељ је изразио уверење да ће споразум поставити односе на нови одрживи ниво.

Споразум је, према његовим речима, важан за цео регион и показује да је напредак могућ.

„Напредак је направљен данас и хвала странама у разговору, али истовремено је пред нама још много рада како би оно што је усаглашено данас било примењено. Важно је договорити, али још важније применити шта је договорено“, нагласио је Борељ изразивши наду да ће се договор постићи до идућег Савета ЕУ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА