Најновије

Владислав Јовановић: Вучић не би смео да потпише француско-немачки план

Бивши дипломата Владислав Јовановић изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић не би смео да потпише француско-немачки план за решавање косовског питања.

Јовановић је агенцији Бета казао да француско-немачки план, који је Вучић у понедељак прихватио током разговора у Бриселу, није добар предлог јер предвиђа међусобно признање и пријем Косова у свим међународним организацијама и Уједињеним нацијама.

„Пријем Косова у Уједињеним нацијама би био индиректно признање независности Косова с наше стране“, оценио је Јовановић.

Казао је да прихватање француско-немачког плана представља „излазак из гужве“.

„Мислим да је била дилема да ли изостати када много јачи и већи међународни чиниоци нуде разговоре за коначно решење, па да они сами одлучују о кључним питањима наше државе, или прићи столу и учествовати у разговорима с очекивањем да ће доћи до алтернативних решења“, рекао је бивши дипломата.

Јовановић је рекао да је посебно „лицемерна“ друга тачка споразума где се Запад позива на принципе Повеље УН-а о поштовању суверености и територијалног интегритета.

„Позивају се на Повељу УН-а, а то су прекршили војном силом и према Србији и према другима. Политичка је дрскост да се Запад кити тим принципом, а иза себе нема ниједан доказ да то поштује када су у питању друге земље“, нагласио је Јовановић.

По његовим речима, у француско-немачком плану има „међупростора“ да се неке „оштрице“ ублаже.

„Западне силе покушавају да се ослободе хипотеке Косова, али с обзиром на садашња и могућа будућа дешавања у свету, ови разговори о Косову би могли да се искористе за неко алтернативно и мекше решење које би било прихватљиво за обе стране“, оценио је Јовановић.

На питање да ли је прихватањем француско-немачког споразума председник Вучић погазио „црвене линије“, Јовановић је казао да „има елемената за запитаност“.

„Вучић је нагласио да су ‘црвене линије’ Србије међусобно признање и пријем Косова у УН. Не видим ниједног српског политичара који би пристао на те две ствари. Због тога преговори неће моћи да напредују ка коначном циљу“, казао је Јовановић.

Запад сада покушава, додао је, да прода Заједницу српских општина као компензацију за признање независности Косова.

„Не верујем да ће то моћи да прође“, закључио је Владислав Јовановић.

"ПУТИН ЈЕ У ПОТПУНОСТИ ОБАВЕШТЕН" Ево шта су борбени авиони уочили на небу, детаљи драме изнад Санкт Петербурга

Извор: Danas

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА