Најновије

ЧИНОВНИЦИМА У БРИСЕЛУ ЋЕ ПОЗЛИТИ: Словаци на протестима скандирали "Живео Путин" и "Напустимо НАТО"

Протести против слања оружја у Украјину и антируске хистерије "Марш за мир" јуче су одржани у два словачка града, Прешов и Спишке Нове Вес. Протест су почели пре два дана, а трајаће свакодневно све до 3. марта када ће бити одржан главни протест испред амбасаде САД у Братислави.

На скупу у Прешову још једном је затражено да Словачка остане неутрална, да напусти ЕУ и НАТО и прекине са непријатељским акцијама према Русији и Владимиру Путину.

- Драге мајке, само ви знате колико муке сте претрпеле када сте родиле ваше словенско дете, овде у цркви сте га крстили у име Христа и видите наша браћа у Христу сада гину тамо на фронту. Зар сте то дете родиле да га министар Над обуче у чизме и да гине негде тамо на источном фронту? Да као некада на источном фронту. Желимо нашој браћи Украјинцима да седну за сто са уваженим господином Путином – рекла је једа од говорника.

Они су позвали и Чехе да се побуне против уласка у рат са Русијом.

- Нама сада неки чешки председник и генерал Павел каже да су довољно либерални и да ће слати у рат мушкарце и жене без разлике. Генерале, а ми вама кажемо – бирамо Живот и не рат – поручено је.

- Замолићу вас да нисмо мирни него да нас чују они који се заборавили у еурфанатичном сну у Братислави, Бриселу и Вашингтону - зауставмо рат! Хоћемо мир! Поделили су сваки народ на елите и губитнике, али ми нисмо губитници. Гурају наше синове у рат. Ми се боримо за њих, то дугујемо нашој деци, нашим очевима, дедовина и прадедовима који су градили нашу државу. Сваки грађанин Словачке жели видети своје дете да расте ,да гради знање и не да умире у рату – рекла је учитељица која је држала говор.

Окупљени су скандирали “Напустимо НАТО” и “Живео Путин”.

Протест је одржан и у граду Спишке Нове Вес.

На скуповима су се чули и позиви за јединство словена.

- Од Србије до Урала и од Лабе до Урала све је то словенско, зашто нас разтурају међусобно? Плаше нас се! Растурали се Чехо-Словачку , Југославију, балтичке државе. Плаше се нас Словена. Словени ујединимо се.  Не идимо у братски рат! – речено је у говорима.

Чуле су се и критике на рачун власти у Украјини.

- Да ли моје и ваше дете да  умире за наркомана Зеленског. Каже господин за оне који су кући “ако вам сутра падају бомбе биће касно за кукање”. Ја би само укратко, ако хоћемо мир изађимо из НАТО-а. 

Након говора учесници оба скупа одржали су протестну шетњу под називом “Марш за мир”. На скупу у Спишке Нове Вес поред словачких могле су се видети и заставе ромске националне мањине чији су припадници такође подржали скупове против уласка у рат са Русијом.

Медијски мрак у Словачкој

У Словачкој од почетка руске Специјалне операције у Украјини влада цензура у медијима. Донети су прописи по којима је забрањена свака подршка руској војној акцији, а неколико медија је угашено или кажњено. Прогоњени су и појединци који су својим изјавама дигли глас против акција НАТО и Украјинаца. Лошем медијском стању доприноси и то што су водећи медији у рукама про НАТО власти и америчких комапнија тако да влада потпуни медијски мрак о “Маршу за мир”.

Уз неколико Словачких алтернативних медија, српска Правда је једини медији који извештава о овој широкој анти НАТО акцији која се одржава у скоро 20 градова у Словачкој.

Извештај са скупа у месту Михаловце можете видети ОВДЕ, а са скупа у Кошицама ОВДЕ.

Због свега овога Правда је током јучерашњег дана добила низ порука захвалности учесника “Марша за мир”. Они су захвални Србима јер се интересују за дешавања у Словачкој и подржавају њихове напоред.

“Хвала вама што ширите истину наша браћо”, “ хвала што сте уз нас јер словачки медије о овоме уопште не пишу”, “Захваљујемо се из дубине душе и поздрављамо сву нашу браћу и сестре у Србији”, “Србијо извини нама за Лајчака и Џуринду”, “Браћо Срби немојте ићи у ЕУ, имате своју државу, свој новац, своју пољопривредну, то је оно што је битно, сами можете одлучити своју судбин, нама су то све узели”, “НАТО бомбе су у Србији су убијале и Словаке”.

Редакција портала Правда се захваљује свим Словацима који су нас писали или послали поруке и прилоге на наш редакцијски е-маил: redakcija@pravda.rs”  “Slovenky a Slováci ,  vaš boj je i naš boj.  Sestry a bratia Srbský národ je s vami!" 

Данас се одржавају скупови у Попраду и Рожњави о чему о којима ћете сутра моћи да читате на Правди.

РУСИ КРЕЋУ У ВЕЛИКУ ОФАНЗИВУ У РОКУ ОД 10 ДАНА! Преоравање Украјине у најави

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА