Најновије

КОЧЕ ЕУ И РУШЕ СНОВЕ КИЈЕВА: Ова европска држава не одустаје од свог става!

"Разумем и поштујем чињеницу да друге земље имају другачије гледиште, али треба уважавати и швајцарску тачку гледишта", напоменуо је швајцарски председник Ален Берсе

Фото: Јутјуб

Швајцарски председник Ален Берсет осудио је лудило рата, наводи се у интервјуу за недељно издање листа Неуе Зурцхер Зеитунг (НЗЗ).

"Осећам то ратно лудило у неким круговима. И веома сам забринут због тога, јер тај осећај почива на краткорочној визији", рекао је Берсет и додао да швајцарско оружје не би требало да се користи у ратовима.

Социјалдемократски председник из кантона Фрибург је истакао да је став Федералног већа по овом питању врло јасан.

"Разумем и поштујем чињеницу да друге земље имају другачије гледиште, али треба уважавати и швајцарску тачку гледишта. Да једноставно кажем да је ситуација сада другачија и да Швајцарска мора да промени све без обзира на своје правне основе, то није могуц́е“, одлучно је нагласио Берсет.

Наиме, дебата о неутралности Швајцарске траје још од руске војне операције у Украјини 24. фебруара прошле године.

Швајцарска, која није чланица Европске уније, увела је све санкције европског блока Русији, оценивши да су компатибилне са неутралношћу те земље, али Швајцарци одбијају захтеве Немачке, Шпаније и Данске да им се дозволи преусмеравање увезеног швајцарског оружја и муниције у Украјину.

Неколико иницијатива је изнесено пред парламент за ублажавање тих правила, али ће проћи месеци до доношења одлуке. Берсет је током посете УН рекао да није време за промене и да се не могу правити изузеци, бранећи традиционалну позицију своје земље.

ПУТ СПАСА ЈЕ ПУТ СМРТИ: Овако изгледају излази из Бахмута (ВИДЕО)

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА