Најновије

ПОЦРНЕЛИ КРСТОВИ КИЈЕВО-ПЕЧЕРСКЕ ЛАВРЕ: Прекид апостолског континуитета? (ВИДЕО)

Крстови на Трпезној цркви Кијево-Печерске лавре поцрнели су након што су тамо одржане „службе“ расколничке православне цркве Украјине, рекао је митрополит Павле (Лебед), игуман Лавре у обраћању украјинским властима.

Кијево-Печерска лавра (Фото: РИА Новости)

Почетком јануара 2023. украјинске власти су канонској Украјинској православној цркви (УПЦ) одузеле Трпезну цркву, као и Успенски сабор, главни храм Лавре, у који су ушли расколници из „Православне цркве Украјине“ вршити „богослужење”. На снимку снимљеном у Лаври види се да ово није сенка, променила се боја покривача крстова, поцрнели су.

"Погледајте шта се десило са крстовима изнад Трпезне цркве. Крстови су били жути док се није догодило светогрђе (крађа црквених светиња)", рекао је митрополит Павел.

Према његовим речима, поцрњење крстова значи да је „неопходно водити рачуна о светој саборној апостолској цркви“. Црква се сматра апостолском, односно свештенство се преноси директно од апостола – ученика Исуса Христа. Како кажу свештеници, у ПЦУ нема тог континуитета, а у раскол иду и прави свештеници који служе са расколницима.

Претходно је управа националног спомен обележја  „Кијево-печерска лавра“ наредила монасима канонске Украјинске православне цркве да до 29. марта напусте зграде које му припадају. Украјинска међуресорна радна група утврдила је кршење услова споразума о коришћењу државне имовине од стране манастира. Није објавила садржај нити детаље кршења. Потом је министар културе Украјине Олександар Ткаченко рекао да би монаси канонске УПЦ могли да остану у Кијево-печерској лаври ако пређу у расколничку Православну цркву Украјине, а „заједнички рад специјалиста и службеника за спровођење закона ће стимулисати њихова одлука“. Патријарх московски и целе Русије Кирил обратио се 11. марта верским лидерима и међународним личностима са поруком о ситуацији око Кијево-Печерске лавре, назвавши репресивним циљеве украјинских званичника који из ње протерују монахе УПЦ.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА