Најновије

АКЦИЈЕ БАНАКА "ПОЦРВЕНЕЛЕ" У ЕВРОПИ: Финансијско тржиште нестабилно и после куповине швајцарске банке "Креди свис"

Цене акција у европским банкама јуче су "поцрвенеле", и дан пошто је највећа швајцарска банка УБС купила оштећену Креди Свис за 3,2 милијарде долара. Финансијске институције у Европи бележиле су губитке, па је тако француска БНП Парибас изгубила осам одсто вредности, Сосијете женерал седам, док су немачка Дојче банка и енглеска Стандард чартер пале за више од шест процената.

Азијско тржиште било је напето на почетку јучерашњег трговања после објаве о презумању банке Креди Свис и створило је нове бриге у вези са изгледима глобалног финансијског система, пренео је "Блумберг". Рекордно низак пад АТ1 обвезница азијских банака и пад акција британске банке ХСБЦ холдингс ПЛЦ услед забринутости инвеститора, довело је до тога да су двогодишње обвезнице трезора избрисале губитке, док вредности европских берзанских фјучерса опадају.

Генерални директор "Џеј-Пи Моргана" Боб Мишел рекао је да је рано за процену како ће се ствари завршити, али да ће Федералне резерве морати да смање каматну стопу до краја године.

- Федералне резерве морају да смање инфлаторни притисак, како би се спречила рецесија, док би, са друге стране, договор о куповини Креди Свис банке требало да умањи притисак на акције европских банака - истакао је он.

Да подрже куповину друге по величини у Швајцарској Креди Свис банке, која је била пред колапсом, забележивши прошле недеље највећи пад акција у историји, власти ове земље су се одлучиле како би се спречила даља превирања на тржишту. Највећи акционар Креди свиса, Саудијска народна банка, после овог пада саопштила је да не може да пружи банци већу финансијску помоћ.

УБС банка је купила Креди свис по цени од 0,82 долара по акцији. Европска централна банка саопштила је да је спасавање Креди Свиса било значајно за смирење на тржишту, а поручила је да је спремна да банке еврозоне подржи кредитима ако буде било потребе. Министар финансија у швајцарској влади је раније изјавио да би банкрот глобално значајне банке Креди Свис створио непоправљиве последице за финансијска тржишта.

Инфлација у Еврозони превисока 

Председник Европске централне банке Кристин Лагард истакла је јуче на заседању Европског парламента да је инфлација у еврозони и даље превисока.Лагардова је навела да је годишња инфлација у еврозони у фебруару пала на 8,5 одсто захваљујући оштром паду цена енергената. Она је поздравила брзу акцију и одлуку коју су донеле швајцарске власти о куповини Креди Свис банке. Како сматра, акција швајцарске централне банке била је инструмент за успостављање нормализације тржишних услова и у обезбеђивању финансијске стабилности.

НАПАД НА ЖЕЛЕЗНИЧКО ЧВОРИШТЕ НА КРИМУ Украјина тврди: Уништен воз са крстарећим ракетама калибр! (ВИДЕО)

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА