Најновије

Питајте Србе: Медведев позвао Украјинце да размисле да ли желе оружје са осиромашеним уранијумом

Одложене последице употребе оружја са осиромашеним уранијумом могу да буду веома озбиљне, стога би становници Украјине требало да размисле да ли то желе, изјавио је заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев.

„То није нуклеарно оружје у ужем смислу те речи, али то је оружје са нуклеарним отиском. Та врста оружја је коришћена у Југославији, нема коначне процене (последица), као ни забране за употребу тог оружја. Међутим, одложене последице могу да буду веома тешке јер и сами Срби, бивши Југословени, говоре о значајном порасту оболелих од рака“, рекао је Медведев у интервјуу водећим руским медијима, укључујући Спутњик.

Како је објаснио, језгро од уранијума је веома густа компонента која веома добро пробија оклоп.

„Још и да разумемо да је у рату најважније да се уништи противник, али проблем је у томе што од њега остаје контаминација. Не можемо да проценимо колико је то опасно“, додао је Медведев.

Међутим, по његовим речима, становници Украјине би требало да размисле о сврсисходности употребе таквог оружја.

„Мислим да би у овом тренутку било добро да се становништво, које је остало у пределима украјинске државе, само запита: да ли они желе да се такво оружје користи? Уосталом, оно отвара Пандорину кутију“, истакао је Медведев.

Како је додао, период полураспада уранијума је 3,5 милијарди година, степен радиоактивности осиромашеног уранијума је мањи од уобичајеног, али она постоји „и на крају све то оставља радиоактивни траг“.

Ако буде потребно – руска војска иде до Лавова

Говорећи о специјалној војној операцији, Медведев је рекао да не треба ништа искључити и да ће руска војска ићи до Лавова ако буде потребно.

„Овде се ништа не може искључити. Ако треба стићи до Кијева, онда морате да идете до Кијева, ако треба стићи до Лавова, онда морате да идете до Лавова како би уништили ту пошаст", рекао је он.

Осврнувши се на циљеве специјалне операције, Медведев је казао да са руских земаља треба избацити све странце у ширем смислу те речи и створити „санитарну зону“ која неће дозволити употребу оружја средњег и кратког домета.

„Неопходно је остварити све циљеве који су постављени да заштитимо наше територије, односно територије Русије. Треба да избацимо све странце који се тамо налазе, у најширем смислу те речи, направити санитарну зону која неће дозвољавати употребу било које врсте наоружања средњег и кратког домета, односно зону од 70-100 километара, демилитаризовати је, ако говоримо о војној компоненти“, рекао је Медведев.

Заменица британског министра одбране Анабел Голди изјавила је раније да ће Лондон, поред слања ескадриле борбених тенкова „челенџер 2“, у Украјину такође послати муницију укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.

Након тога је председник Русије Владимир Путин упозорио да ће Москва бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом.

Америчке трупе користиле су муницију са осиромашеним уранијумом током операције „Пустињска олуја“, бомбардовања Југославије и инвазије на Ирак 2003. године. Као што су приметили стручњаци, коришћење ове муниције може довести до онколошких болести.

ВАДЕ ИХ ИЗ РУПА: Укопавање није заштита од руских дронова камиказа - уништавање код Бахмута (ВИДЕО)

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА