Најновије

ПОТПИС СЛУЖБЕ? Словаци позвали Србе на побуну, у Србији одмах кренули графити мржње према Словацима (ФОТО/ВИДЕО)

Уједињење Словена је нешто што јако брине Запад и један од главних праваца њиховог деловања је поделити најбројнији народ у Европи на сваки начин, религијом, идеологијом, увлачењем у рат једне против других. Сваки позив на сарадњу Словена сматра се јако опасним.

Словачки “Марш за мир” је управо један од таквих позива. Серија протеста која је предходних месец дана одржавана у Словачкој са главним порукама против НАТО-а, прекида наоружавања Украјине, успостављања добрих односа са Русијом и уједињење Словена. Осим порука на мир које су упућивали Русима и Украјинцима, учесници “Марша за мир” слали су позиве грађанима Чешке, Пољске и Србије да у својим земаљама организују овакав скуп.

Правда, као и продукција Хелм Каст дали су медијски простор словачком “Маршу за мир” и промовисали идеју да би и у Србији кроз ту врсту мобилизације грађана, нестраначких активиста, могла да се створи нова политичка снага у Србији која би одговорила на мане власти и опозиције. 

Управо на дан када је 1. марта одржаван масовни скуп у Братислави са ког су органзатори позвали Србију да преузме “бакљу слободе” и покрене протесте и у Србији у Кисачу код Новог Сада освануо је графит “Принцип уби Словака”. Фотографија и вест су одмах прослеђене медијима у Словачкој који су известили о мржњи против Словака у Србији.

Ипак, реакција словачке јавности у Словачкој и Србији показала је да акција, у чијој год да је режији изведена, није успела и да односи Словака и Срба нису нарушени.

Распиривање мржње графитима је једна од давно објашњених метода тајних служби о чему је писао Владимир Волков у својој књизи Дезинформација. Ова техника је коришћена прву пут у Немачкој након Другог светскг рата. Функционише веома једноставно, испишу се графити мржње, то додатно охрабри појединце који се евентуално са њима слажу, као и запаљиве појединце са друге стране који затим крећу да исписују поруке мржње једни против других док се цела јавност не слуди и не поверује да су такве групе бројне и организоване.

Полиција је убрзо ухапсила малолетника за кога се сумња да је графит нацртао али више детаља није саопштено. Ипак, тренутак исписавања графита баца сумњу на то ко заиста стоји иза његовог цртања и како је натпис на зиду на ободу неког села у Србији постао важна тема у медијима, како у Словачкој тако и у деловима Србије где живе Словаци. Нико од њих није известио од подршци која је из Србије изшла ових дана ка Словачкој и обратно.

Службе раде свој посао, нажалост на штету оба народа.

Ипак, да ли ће у Србији ускоро кренути да се одвија нешто попут “Марша за мир” зависи само од снаге српског народа, подршка која је послата из Словачке је само додатни мотив да се прекине спирала издаје и понижења којима нас излажу наше Владе. Мржњу је лако раширити, али тамо где већ њено семе постоји, али тога нема између Срба и Словака.

PODPIS SLUŽBY? Slováci vyzvali Srbov k vzbure, v Srbsku sa okamžite spustili nenávistné graffiti proti Slovákom

Zjednotenie Slovanov je niečo, čo Západ veľmi znepokojuje a jedným z hlavných smerov ich konania je všestranné rozdelenie najpočetnejších ľudí v Európe, podľa náboženstva, ideológie, zatiahnutím do vojny proti sebe. Akékoľvek volanie po spolupráci Slovanov považuje za veľmi nebezpečné.

Slovenský „Pochod za mier“ je presne jednou takouto výzvou. Séria protestov, ktoré sa na Slovensku konali minulý mesiac s hlavnými posolstvami proti NATO, zastavenie vyzbrojovania Ukrajiny, nadviazanie dobrých vzťahov s Ruskom a zjednotenie Slovanov. Okrem mierových posolstiev, ktoré posielali Rusom a Ukrajincom, zaslali účastníci „Pochodu za mier“ aj pozvánky občanom Českej republiky, Poľska a Srbska, aby zorganizovali takéto zhromaždenie vo svojich krajinách.

Pravda, ako aj redakcia Helm Castu, dali mediálny priestor slovenskému „Pochodu za mier“ a presadzovali myšlienku, že takýmto druhom mobilizácie občanov, nestraníckych aktivistov, by mohla v Srbsku vzniknúť nová politická sila, ktorá by mohla reagovať na nedostatky vlády a opozície. 

Práve v deň, keď sa v Bratislave 3. marca konalo masové zhromaždenie, z ktorého organizátori vyzvali Srbsko, aby prevzalo „pochodeň slobody“ a začalo protesty, sa v Kisaci pri Novom Sade objavili grafity „Princíp zabi Slováka“. Srbsko fotografiu a správu okamžite posunuli médiám na Slovensku, ktoré informovali o nenávisti voči Slovákom v Srbsku.

Reakcia slovenskej verejnosti na Slovensku a v Srbsku však ukázala, že akcia, nech už bola vykonaná v akomkoľvek smere, nebola úspešná a vzťahy medzi Slovákmi a Srbmi neboli narušené.

Podnecovanie nenávisti pomocou graffiti je jednou z dávno vysvetlených metód tajných služieb, ako o tom písal Vladimir Volkov vo svojej knihe Dezinformácie. Táto technika bola prvýkrát použitá v Nemecku po druhej svetovej vojne. Funguje to veľmi jednoducho, nenávistné graffiti sú napísané,a ďalej to povzbudzuje jednotlivcov, ktorí s nimi možno súhlasia, ako aj pohoršených jednotlivcov na druhej strane, ktorí si potom začnú písať nenávistné správy proti sebe, až kým ich celá verejnosť nepočúva a uverí, že takýchto skupín je veľa. a organizovaných.

Polícia čoskoro zatkla neplnoletú osobu, ktorá je podozrivá z nakreslenia graffiti, no žiadne ďalšie podrobnosti nezverejnila. Moment napísania graffiti však vyvoláva pochybnosti o tom, kto v skutočnosti stojí za jeho kresbou a ako sa nápis na stene na okraji dediny v Srbsku stal dôležitou témou v médiách tak na Slovensku, ako aj v častiach Srbska, kde Slováci žijú. Nikto z nich neinformoval o podpore, ktorá v týchto dňoch vyšla zo Srbska smerom k Slovensku a naopak.

Služby si robia svoju prácu, bohužiaľ na úkor oboch národov.

Či sa však v Srbsku čoskoro uskutoční niečo ako „Pochod za mier“, závisí len od sily srbského ľudu, podpora, ktorá bola zo Slovenska vyslaná, je len dodatočným motívom na prerušenie špirály zrady a ponižovania,  do ktorých nás naše vlády  zatahujú. Nenávisť sa šíri ľahko, ale tam, kde už sú jej zárodky, to však neplatí medzi Srbmi a Slovákmi.

Напад на периферију Угледара - снимак уличних борби (ВИДЕО)

Извор: Правда/Игор Маринковић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА