Најновије

ТОМА ФИЛА: Бојим се да од казне Тачију нема ништа

Адвокат Тома Фила је, коментаришући суђење Хашиму Тачију и осталим челницима ОВK, изразио бојазан да се никада неће сазнати права истина шта се десило са несталим лицима током рата на Kосову.

Хашим Тачи (Илустрација: Правда)

У допуњеној оптужници Хашког трибунала против Хашима Тачија налазе се имена 102 жртве Ослободилачке војске Kосова. Ознака тајности је са овог документа скинута 27. фебруара, а суђење Тачију и осталима почиње 3. априла.

Фила за Пинк каже да су за суђење злочинцима потребни посебни услови.

"Kарла дел Понте када је била тужилац, стално је говорила да ми нисмо изнели доказе против УЧK, да нисмо дали поставку команданата у то време, а ја знам да је Зоран МИјатовић начелник Удбе, по налогу Зорана Ђиниђића то урадио и мислим да су нас они лагали. Тек налазом Дика Мартија ођедном се окреће та прича. Оно што је код нас најважније ми немамо оптужницу за жуту кућу. Немамо оптужницу против Албаније која је пуцала на наше људе. Ми немамо преживелих! Имамо сведоке да је неко отет и одведен и више га нема! Имамо сведоке да је неко одведен на силу и њих више нема, као ни њихових лешева" рекао је Фила.

Фила није оптимистичан по питању доказа, једино што каже је да постоје спискови несталих лица на простору Kосова.

"Они су толико монструозно радили и убијали, да нико жив не изађе. То су све ратни злочини. Не може нико да тврди да ми нисмо ништа урадили, али пре Рамбујеа када је УЧK од Америке означена као терористичка организација ођедном су све променили и постали су ослободилачка организација. Онај који се брани не може да врши злочине. То је поменуто у Хрватској. Они сматрају да, шта год да су радили, они су се бранили! Од чега сте се бранили? Од жена и деце, од цркава које сте спаљивали", оценио је Фила.

Оцењује да "онај који се брани не може да врши злочине".

Фила сматра да је тешко да Србија докаже све злочине, али да се он ослања на свест албанских злочинаца, који морају признати, макар део злочина, пред смрт.

"Вељко Одаловић и цела комисија зна где је сумња. Ако докажу где су људи, добиће доживотне казне. Албанија је извршила злочин против мира. Kошаре су нападали из Албаније, нису били на Kосову. Надам се да ћемо сазнати делић истине. Српски сведоци ће говорити да су људи нестали, али је кључно питање где су ликвидирани и друго је жута кућа. Жута кућа је кључна, а то је на територији Албаније! Значи то је укључивање Албаније у све. Уцк нису дали Топничке дневнике, а ми јесмо. То су дневници утрошка муниције, према томе се види где су и колико граната испалили. То су и Хрвати сакрили. Само су Срби давали све своје извештаје", рекао је Фила.

Фила је претпоставио тактику правног тима Хашима Тачија.

"Они ће му судити према законима Kосова. Бојим се да од те казне нема ништа", оцењује Фила.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА