Најновије

МОГУЋНОСТ УКРАЈИНСКЕ КОНТРАОФАНЗИВЕ У БАХМУТУ: Може ли доћи до преокрета? (МАПА)

Пре неки дан, оснивач Вагнерове групе Јевгениј Пригожин рекао је да би у одсуству подршке руског Министарства одбране јуришним одредима ситуација код Бахмута могла из корена да се промени.

Украјинска војска (Фото: flickr)

Према његовим речима, Оружане снаге Украјине планирају контраофанзиву у правцу Соледара.

Да ли је то могуће?

Ситуација за украјинске групе у Бахмуту и ​​околини постаје све критичнија. Главни излази, дуж којих је могуће организовано повлачење, налазе се под пуном ватреном контролом руских трупа.

Јединице Националне гарде и територијалне одбране на подручју пијаце, доњег и горњег парка, као и погона Цветмет, запали су у полуокружење из којег је тешко изаћи без великих губитака.

Команда Оружаних снага Украјине у протеклих неколико месеци пребацује у Бахмут најспремније формације из разних праваца ради јачања фронта. Међутим, губитак Соледара потпуно је прецртао ове напоре: Вагнеровци су у најкраћем могућем року извели успешну операцију, опколивши и уништивши велику непријатељску групацију у граду.

Након тога, иницијатива у тој области у потпуности је прешла на руске трупе, а Оружане снаге Украјине биле су принуђене да пређу у активну одбрану. Чак и сада, уз огромне губитке, украјинске формације и даље остају у граду.

Зашто Оружане снаге не напусте Бахмут?

Један од задатака Вагнерове групе био је да привуче на себе и порази борбено спремне јединице украјинске војске. Сада се у граду налазе одвојене јединице осам различитих бригада копнене војске, Ваздухопловства, Националне гарде и територијалне одбране Украјине.

То су различите снаге са нарушеном координацијом, без комуникација и готово нула залиха.

Неке формације су се већ вратиле са недостатка живе силе, попут 93 оклопно-механизоване бригаде (ОМБР). Међутим, већина њих – 53, 54, 60, 61 и 56 ОМБР су због великих губитака додељене за обнављање борбене готовости и снабдевање.

Зашто би Украјина држала град по таквој цени?

Бахмут има важно симболичко значење. Његов губитак непосредно после Соледара озбиљно ће утицати на углед Оружаних снага Украјине у информационом простору и у политичкој сфери.

Задржавање гарнизона им омогућава да успоре даље напредовање „вагнеритаца“. Док се руске трупе пробијају кроз одбрану Оружаних снага Украјине, у Кијеву се спремају нове бригаде за пролећни поход, укључујући и област Бахмута.

Да ли је могућ противнапад?

Оружане снаге Украјине припремају другу линију одбране Славјанск-Краматорск-Константиновка-Торецк и распоређују појачања са резервом. Сада је на овом правцу, као и у Северску, концентрисано најмање 12 бригада, укључујући и недавно створене 47. и 67. бригаду.

Неке формације су већ учествовале у биткама за Бахмут. Међу њима је 17 тенковских и 28 механизованих бригада, као и падобранци из 80. и 95. ваздушно-десантне бригаде, који трпе велике губитке на другој линији одбране.

Како Вагнерова група напредује и насеља се заузимају, линија фронта постаје све већа. То доводи до потребе да се одвоје људи за заштиту и држање положаја од контранапада Оружаних снага Украјине на боковима.

Шта се може догодити?

У недостатку јединствених координисаних акција Вагнерове групе и руског Министарства одбране, биће све теже задржати бокове од напада Оружаних снага Украјине, а ескалација у околини града створиће изгледе за украјинску контраофанзиву из Северска, Минковке и Константиновке.

Северно од Торецка појачаване су јединице 28. ОМБР и 5. оклопно-јуришне бригаде, које од почетка борби за Курдјумовку и Мајорск заправо нису учествовале у активним борбама и опорављале су се. У случају контранапада јужно од Бахмута, они такође могу бити бачени у борбу.

Позиција Оружаних снага Украјине у Бахмуту је несигурна, али одуговлачење или међуресорне свађе играју само на руку украјинској војсци. А победа се може постићи само заједничким снагама. Треба имати на уму да Украјина има много више војске у одбрани него Русија у нападу.

Илустрација: Сводки СВО

О грешкама руске војске прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА