Најновије

ЗЛО НА РАКЕТНИ ПОГОН! Ново руско оружје мења ситуацију на фронту!

Нова руска вишенаменска вођена ракета "Изделије 305Е" доказала је своју борбену ефикасност у зони руске специјалне војне операције у Украјини. То је први пројектил у класи хеликоптерског наоружања који имплементира принцип „испали и заборави“.

Фото: mil.ru

Упркос чињеници да су први пут ове ракете употребљене у борбеним условима у оквиру руске специјалне операције показало се да имају фантастичне могућности у борби против западне артиљерије и да прецизно уништавају појединачне и групне непокретне и покретне циљеве.

Ови пројектили су у арсеналу јуришних и борбених хеликоптера Ми-28НМ и Ка-52М, а могу се применити и на неким модификацијама хеликоптера Ми-8.
Ракета је тежине 105 килограма, дужине 1,9 метара и пречника 200 милиметара. Домета је 14,5 километара и развија брзину до 230 метара у секунди.

„Ове ракете се отприлике од лета прошле године активно користе у борбеним дејствима. Ракета класе ваздух-земља може да погоди различите циљеве - утврђене циљеве, ватрене положаје, па чак и да погоди лаку непријатељску опрему. Ракета има високоексплозивну фрагментну бојеву главу тежине 25 килограма, а има и термовизијску главу за навођење, што значи да се може контролисати лет ракете до циља, који погађа са високом прецизношћу. Самим тим и ракета спада у класу високопрецизне навођене муниције“, каже руски војни експерт Алексеј Леонков.

Високопрецизна ракета

Навођење је комбиновано – инерцијално уз корекцију путем сателитске навигације и у завршној фази самонавођење уз могуц́ност учешћа оператора.

„Први режим је када се из хеликоптера одреде координате циља, а ракета лети, рецимо, по алгоритму – ‘испалио и заборавио’. То јест, тачно лети ка циљу и погађа га“, додао је експерт.

Друга варијанта је режим даљинске контроле, приликом које се лансирање одвија док се објекат још не види. У том случају ракета лети у инерцијалном режиму, а када се приближи циљу, укључује се слика која се преноси на екран оператера у кокпиту хеликоптера. Оператер идентификује и означава циљ и координате преноси глави за навођење.

„То јест, оператер може да коригује лет ове ракете до циља. Осим тога, ракета се може испалити из затвореног положаја. То значи да се хеликоптер може налазити, на пример, на ивици шуме и испалити ракету одатле, а она ће стићи до циља и погодити га“, истакао је Леонков.

Ракета „Изделије 305Е“ сматра се значајним достигнућем руске одбрамбене индустрије. Има читав скуп карактеристика које су веома тражене у ратној зони.

Ове ракете са великом прецизношћу уништавају важне објекте украјинске војске као што су складишта са муницијом и горивом. Поред тога, те ракете значајно олакшавају борбени рад руске армијске авијације, те самим тим борбени рад руских пилота чине безбеднијим.

„Појава нове врсте муниције – ракете ‘Изделије’ - доводи до тога да се задаци извршавају много брже, а пошто ‘Изделије 305’ спада у високопрецизно оружје, то значи да су расходи ове муниције веома ефективни. Односно, сваки лет те ракете завршава се уништавањем циља, што је један од фактора предности. То јест, са мањим количинама постиже се већи резултат у спрези са другим средствима. Ово побољшава нашу позицију на линији контакта и омогућава нам да ефикасније извршавамо додељене борбене задатке“, каже Леонков.

„Изделије 305“ ускоро и на дроновима

Ракете „Изделије 305“ су први пут представљене на изложби „Армија 2021“. Ракета је произведена у фабрици КБМ у Коломни. Руски војни стручњаци су уверени да ће руска наменска индустрија производити много више такве муниције и њихових носача.

„Сада се разматра питање да се ове ракете ставе и на беспилотне летелице. То јест, јуришне беспилотне летелице могу да се наоружају таквом муницијом која ће им омогућити да погађају циљеве без уласка у зону противваздушне одбране противника. Ово је, у принципу, такође један од праваца који може утицати на ефикасност употребе ударних дронова“, каже Леонков.

На питање које украјинско тј. западно оружје може да парира руским ракетама „Изделије 305“, Леонков каже да се америчке ракете „хелфајер“ такође користе у зони борбених дејстава у Украјини, али да су све те западне ракете у односу на „Изделије 305“ по домету, а такође „и по неким режимима лета“ - инфериорне.

„Овде је питање ефикасности примене. Ради се о томе да ракета треба да стигне до циља и уништи га. Западни пандани то могу да учине, али наше ракете то раде мало брже и мало даље“, закључио је експерт.

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: Хвала Србији што подржава Украјину

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА