Најновије

Представљамо "Наредника Кирка" у издању Чаробне књиге

"Кирк 5"у издању Чаробне књиге.

Фото: Чаробна књига

Чаробна књига нам у библиотеци "Оловка, туш у перо" у броју 465 и едицији "Стари континент" број 109, доноси нови, пети наставак култног Наредника Кирка, стрипа чији су аутори легенде девете уметности Хуго Прат и Хектор Герман Естерхелд.

Приликом осврта на ово квалитетно, тврдокоричено издање овог пута почињемо са ауторима. 
Имена која потписују ову књигу улазе у "Hall of Fame" девете уметности, јер све чега су се дотакли остаје "злато" и улази у легенду.

Хуго Прат је један од највећих аутора у свету стрипа. 
Он превазилази европске оквире и то не само темама које обрађује, већ квалитетом који његов рад носи. 
Можда звучи као флоскула, али се ради о комплетном аутору (сценаристи и цртачу) који од стрипа прави уметност и који је повукао непрелазну линију са заборављивим, забавним цртаним садржајима много пре Мура, Милера или Гејмена... 
Сви знају за Корта, али је био бриљантан и у "Пустињским шкорпијама", "Вилингу", "Коински прича..." и свакако "Нареднику Кирку".


Подсећамо читаоце да серијале који су напред поменути могу набавити у луксузним издањима Чаробне књиге, као и незаобилазну сарадњу Прат - Манара у делу Гаучо.

По аутору овог текста, уз раме Прату може да стоји и стваралаштво Хектора Германа Естерхелда, "оцем аргентинског стрипа". 


Овај писац је најзначајнији по ремек делу Етернаут и Морт Синдер који представљају основну литературу љубитеља стрип уметности, а морамо да поменемо сарадњу са феноменалним земљацима Албертом и Енрикео Брећом.
Да се не заборави и да је претрпео страдање због својих политичких ставова.

У овом петом, закључном делу у ком је свој рад остварио Прат, настављају се узбудљиве авантуре правдољубивог Кирка и његове мале дружине (међу којима је наравно и Корто, али не Малтезе) кроз чак 11 прича. 

Наредник Кирк је, као што то обично бива у вестерн жанру, преживео рат Севера и Југа и остаје да живи на Дивљем Западу. Напушта војску због геноцида над староседеоцима америчког континента и посвећује се узгоју коња са неколико пријатеља интересантног карактера и још интересантније прошлости. 
Наравно, немогуће је да Кирк остане на ранчу у доколици, толико је догађаја и неправди у околини који му никако не дају мира.

Овај вестерн је објављиван пре више од пола века и остаје основа и узор за рад стрипаџија у деценијама које долазе.

Приче су узбудљиве, упознају нас са домороцима, насељеницима, разним покварењацима, са, наравно, срећним крајем и поуком који један стрип и треба да носи.

Уживајмо у овој књизи на 250 страна у раду правих уметника.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА