Најновије

НЕЗАБОРАВНА ПРИЧА О ЖИВОТУ ЕГОНА ШИЛЕА „ЧЕТИРИ МУЗЕ“ У ПРОДАЈИ

Роман "Четири музе" узбуркано море жеље и чежње, љубоморе и опсесије, уништења, очаја и смрти, доступан је на сајту и у књижарама Вулкан широм Србије.

Фото: Вулкан

Експресиониста који је иза себе оставио изузетан уметнички опус. Његова дела подједнако изазивају дивљење и згражавање. Због свог начина живота наилазио је на гнушање околине. Човек који је дубоко разумевао женску природу. Један од најзначајнијих уметника свог времена, за живота познат по својим скандалозним цртежима и провокативним актима, после смрти је пао у заборав. Егон Шиле.
Много је писано о Егону Шилеу и његовом стваралаштву, али ко су биле жене које је овековечио на својим платнима?

Желећи да истражи њихове личности и животе, Софи Хејдок у свом дебитантском роману "Четири музе" отвара причу о квартету фасцинантних жена, урањајући читаоца у уметнички и богати свет Беча, али и не тако гламурозне реалности сиромаштва и рата.
Беч, у освит XX века. Град раскоши, екстраваганције, у којем цвета друштвени и уметнички живот. Место на којем се рађају нове, револуционарне идеје, док друштвена елита одлази на гламурозне балове у градским палатама. Све очи упрте су у Густава Климта, јер он поставља трендове у уметности – док се не појави његов штићеник, скандалозни Егон Шиле.

Овим дирљивим, просветљујућим и евокативним романом, Хејдокова даје глас женама овековеченим на платну, али заборављеним у историји – изводећи их из Шилеове сенке на светлост, где им је место. Свака од четири жене око њега имаће своју причу да исприча.

Адела, из породице богатих буржоаских индустријалаца, страствена, тврдоглава, буни се против ограничења своје класе и жуди за слободом. Гертруда, сестра контроверзног уметника Егона Шилеа, плаховита, посесивна, машта о узбудљивом животу далеко од куће. Вали, модел реномираног Густава Климта, одлучна, независна, поносна, извукла се из сиромаштва и храбро кроји своју судбину. Едита, Аделина тиха, конвенционална и одана млађа сестра, стално у њеној сенци, још не зна каква би жена могла да постане.

Аустријски уметник је био необично близак са својом сестром – а његове интензивне везе са женама обликовале су његов кратак, трагичан живот. Али то нису биле само пасивне лепотице већ дубоко осећајне, страствене жене са богатим унутрашњим животима, које су подржавале Шилеову уметност и биле неопходне за њено стварање.
Али уметник носи демоне из своје прошлости. Испод његових самоуверених потеза четкицом крију се тајне сломљеног срца, преваре и издаје које коначно излазе на површину. Током једне деценије, четири жене ризикују све – своју репутацију, своје најдрагоценије везе, свој разум и душу – како би задржале мушкарца којег воле.
Жене које је сликао знале су шта раде. Друштво их је одбацило, али их је Шиле желео. Многе су биле захвалне – на пажњи, на новцу. Била је то својеврсна победа.
Четири пламена, четири дивља, ватрена срца која желе да их свет упозна. Свака од њих постаће муза харизматичног Шилеа. Али Европа је на ивици рата, а један чин издаје промениће све: као што има моћ да хипнотише, пламен може и да уништи све на свом путу.

Ослањајући се на историјске записе, ауторка је исписала дирљиву причу која истражује сложене међуљудске односе.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА