Најновије

„Најлепша љубавна писма светских писаца“: Инспирисана најснажнијом силом која покреће свет

„Најлепша љубавна писма светских писаца“ Жанете Ђукић Перишић у продаји

Фото: Вулкан

„Књига Најлепша љубавна писма светских писаца“ осликава љубавне приче светских писаца онаквима какве су заиста биле – са њиховим чежњама, патњама, надањима, немирима, страховима. Нит која прожима сва њихова писма уверава нас у то да су инспирисана најснажнијом силом која покреће свет – љубављу.
Како су волели и о љубави писали они који су иза себе оставили томове књига које и данас читамо?

Иво Андрић, Исидора Секулић, Фјодор Достојевски, Марина Цветајева, Лав Толстој, Џејмс Џојс, Вирџинија Вулф, Франц Кафка, Пол Елијар само су неки од оних чија ћете писма пронаћи у овој књизи. Та писма су потпуно аутентична – пронађена су после смрти свих ових великана и сачувана су до данас. Драгоцена су јер нам откривају да је љубав једина константа у свим временима.

„Често сам јако тужан, и то је некаква беспредметна туга, баш као да сам према некоме учинио злочин. Тебе замишљам и о теби маштам свакога часа.“ (Фјодор Достојевски – Ани Сниткиној)

Наш век је донео бројне техничке могућности које су промениле живот савременог човека, али истовремено су све те промене довеле до занемаривања и заборављања лепоте малих ствари, између осталих – писања, слања и ишчекивања љубавних писама. Ипак, комуницирање писаном речју опстало је до данас, само је добило друге облике и форме. То нам казује да човекове суштинске потребе никада не могу сасвим ишчезнути.

„Најлепша су Ти писма, а тиме је много речено, јер су она уопште, у целини, сваким ретком својим, нешто најлепше што сам доживео; најлепша су она у којима дајеш право мом ’страху’, а истовремено покушаваш да ми објасниш да не треба да га осећам.“ (Франц Кафка – Милени Јесенској)

Др Жанета Ђукић Перишић, књижевна историчарка и књижевница, рођена је, живи и ради у Београду. Добитница је награда Исидора Секулић и Златна српска књижевност. Њена књига „Најлепша љубавна писма светских писаца“ доступна је на сајту и у књижарама Вулкан широм Србије.

 

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА