Најновије

СПЦ: Закон о родној равноправности нема везе с бригом за жене

Академија женског лидерства оценила је као „увредљиве и недопустиве” недавне изјаве патријарха српског Порфирија и позвала све оне који делују у јавности да одустану од праксе дискриминаторних и мизогиних изјава о женама.

Храм Светог Саве (Фото: Јутјуб)

„Веома смо забринуте због очигледног наставка кампање СПЦ против жена у Србији. Свест о одговорности за изговорене речи мора постојати. Снимак обраћања патријарха Порфирија, који жене назива бедницама и јадницама, дубоко је понижавајући и узнемирујући за све жене у Србији”, наведено је у саопштењу које је пренео Танјуг. Женска мрежа Странке слободе и правде оштро је осудила изјаву патријарха Порфирија. „Сматрамо да је језик мржње, увреда и насиља недопустив и да не приличи никоме, а посебно не патријарху. Неприхватљиво је да патријарх вређа и понижава жене које су у сталној опасности од насиља. Нажалост, од почетка ове године у фемициду је убијено 18 жена”, наведено је у саопштењу.

И ресорни одбор Демократске странке за људска права позвао је патријарха да што пре „упути јавно извињење за изнете увреде женама”. Како је указано, употреба родно сензитивног језика није подривање цркве и њеног учења, већ својственост развоја једног језика и један од механизама унапређења положаја жена у друштву. „Употреба родно сензитивног језика није мантра због које ће се жене одлучити да не рађају или не улазе у брачну заједницу ако то желе, а поготово није нешто о чему би сам патријарх требало да полемише”, наведено је у саопштењу.

Јуче по подне СПЦ се огласила саопштењем којим је појаснила значење патријархових речи на спорном снимку.

„У разговору са свештеницима и верницима током празничног ручка на дан Светог Василија Острошког, Његова светост патријарх српски господин Порфирије је оштро и с горчином говорио о кампањи коју против Цркве воде поједини државни функционери и тзв. антирежимски медији. Разлог за ову кампању је чињеница да је у Васкршњој посланици указано на противуставне одредбе Закона о родној равноправности, којима се врши насиље над српским језиком, у народни живот имплементира наопака родна идеологија, све под плаштом тобожње бриге, а заправо свесне и потпуне злоупотребе велике угрожености жена у српском, и не само српском друштву”, наводи се у саопштењу СПЦ.

„Прва се препознала госпођа Бранкица Јанковић, заштитник равноправности, која је веома заслужна за разумевање политичких односа у Србији, јер је у телевизијској емисији на РТС-у на примеру Закона о родној равноправности народу појаснила како се у Србији доносе закони. Наиме, на примедбе Цркве, јавности и компетентних саговорница у емисији да је у конкретном случају реч о противуставном закону, да није поштована предвиђена процедура, да су се против одредби о насиљу над српским језиком изјаснили САНУ, Матица српска, свих пет катедри за српски језик на државним универзитетима, који, иако једини компетентни у вези с овом темом, нису били ни консултовани, да је и народ против злонамерног насиља над својим језиком – она је лаконски одговорила да то уопште није важно, а да је само важна политичка воља, односно број подигнутих руку у Народној скупштини”, каже се у саопштењу и додаје да Бранкица Јанковић није крила жељу да Цркви оспори право да се изјашњава о било којем друштвеном питању, па и о овом суштинском о насилном наметању начина на који ће народ међусобно општити и озакоњењу обавезности родне, односно трансродне праксе од вртића, па надаље, у сваком сегменту живота.

„Пред огледало истине, које је нехотице у медијски галиматијас поставио наш патријарх, затим стаје, огледа се, препознаје и одговара госпођа Зорана Михајловић, досадашње, а могуће и будуће, отелотворење политичке воље у Србији, а за њом још неколико дама, али и уважене господе, који су се препознали у патријарховим квалификацијама. Сви они, знајући добро да Закон о родној равноправности нема везе с бригом за жене, с одбраном жена од насиља, нити с било каквим реалним правима и потребама жена, најбескрупулозније мењају тезе, тврдећи да патријарх говори о свим женама показујући нетрепељивост према њима. Свесно, међутим, занемарују чињеницу да је патријарх говорио у једнини и мислио на једног државног функционера. Сасвим случајно је тај функционер функционерка, особа женског пола. Нема сумње да би патријарх исто говорио и да је којим случајем реч о функционеру, односно мушкарцу”, додаје се у саопштењу СПЦ и наглашава да је „опште позната и лако проверљива чињеница да патријарх и Црква, у којој је иначе активно и делатно много више жена него мушкараца, у погледу конкретне бриге и помоћи женама, учине дневно онолико колико поменути нису урадили у својој целокупној и добро спонзорисаној функционерској каријери”.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА