Најновије

ПРЕБИРАЧЕВИЋ: Украјинска контраофанзива – украјинска пропаст у најави

Владимир Пребирачевић (Фото: Јутјуб)

Пише: Владимир Пребирачевић, директор Српско-руског центра “Мајак”

У исчекивању украјинске контраофанзиве која се већ месецима најављује па помера можемо видети стрпљив рад руске војске управо на уништавању потенцијала украјинске војске на целој дужини фронта као и по дубини садашње оУкрајине.

Свакодневна употреба руске авијације која у својим нападима користи такозване једреће авио бомбе доводи до лудила стратеге како у НАТО алијанси тако и у Украјини јер им војска на терену гине у много већим бројевима него пре саме употребе модификованих авио бомби које су годинама на складиштима чекали своју праву употребу.

Авио бомбе велике разорне моћи су постали права ноћна мора за украјинске добро укопане и утврђене тачке широм фронта. Од њих нема одбране и управо ова задња турнеја Зеленског по европским земљама представља покушај да се измоли, искука или изпроси нова транша ПВО средстава али и толико жељена западна авијација са пратећим ракетама коју сматрају да ће бити кључна да би отерала руску авијацију и смањила учинак повећане употребе једрећих авио бомби али и могућност за сопствену за употребу истих на руским циљевима.

Последње што је дуго чекано од савременог наоружања је стигло у Украјину и већ је почело да се користи а то су крстареће ракете британске производње које су одмах показале свој учинак у бомбардовању Луганска који је био довољно далеко за до тада постојеће ракете у украјинском арсеналу. Требало је неколико дана да се у већем броју почињу обарати те исте крстареће ракете и буквално за пар дана је исчезла прича о фамозним ракетама које ће преокренути ток рата као и свака досадашња прича о спектакуларном оружју са запада. Видели смо да се руска војска у кратком року, да не кажемо рекордном, прилагодила новим околностима и нашла контра меру за неутралисање претње од те врсте оружја.

Подсетићу да је већ била велика помпа око самоходних западних хаубица које се и нису ништа спектакуларно показале а које се редовно приказују како се уништавају на снимцима када их лутајућа муниција или дрон камиказа како Ланцете популарно зову у медијима пронађе на фронту а проналази их у кругу од 50 км.

Са великим нестрпљењем се очекује фамозна украјинска контраофанзива на свим странама јер ће управо слом те контраофанзиве представљати прекретницу која ће довести до ситуације у којој ће Украјина бити принуђена да седне за преговарачки сто и да се крене путем мирнијег рашавања овог тињајућег трећег светског рата који се не води у пуном обиму. То наравно значи да ће се још неколико области садашње Украјине наћи под руском контролом где ће се завршити ова рунда геополитичких и стратешких активности и прерасподеле између колективног запада са једне и Русије са друге стране. Од Одесе преко Дњепра па до Харкова ће бити нове околности које ће морати да се уваже као руски интерес. Мада многи Руси сматрају да се ни Кијев не сме оставити непријатељу.

Извор: Мајак

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА