Најновије

СЕРБОН ПРАОТАЦ СРБА: Велики поход Серба Макеридовог - код Грка Херакле, у Библији Асур, све ово је покорио!

Асур који је се помиње у Старом завету, који је основао Асирију или Сирију, тј. Сурију или Сурбију, јесте Сербон по којем Срби носе име. Малоазијски народи, посебно Грци, увек би изменили српске називе који почињу са С, јер нису могли да изговоре слово „сима“ или „С“ као почетно, па су увек додавали „алфа“, односно „А“. Дакле, Асур је Сур, или Сурб, српски велики освајач, изјавио је Бранко Гашевић, историк и песник, писац историјског епа „Сербонијада“, гостујући у емисији Академија канала Прави одговор. 

Међутим, он открива и право име Асурово. 

- Његово име је код неких старих историчара, а и код Гордона Чајлда било Србо или Сербо, а негде Сардо, а његов отац се звао Макерид. Чајлд у књигама „Подунавски народи“ и „Аријевци са Хелма“ то објашњава, а на то се позива и Јован Деретић у књизи „Срби народ и раса“. Грци су га касније назвали Херакло, а Римљани потом Херкулес – казао је Гашевић. 

Он је показао и слику Сербона који дави лава, што се поклапа са митом о Херкулу који дави Немејског лава чија је кожа била непробојна. Гашевић је објаснио и грчки мит о томе како је Херкул наводно отворио морски пролаз из Средоземног мора у Атлантски окена, раздвојивши стубове, које су назвали Херкулови стубови, а данас је то Гибралтарски мореуз. Гост Академије је казао да је Сербон заправо саградио по један стуб са обе стране мореуза, а да су Грци измаштали причу о раздвајању стубова.

Он је испричао како је Сербо Макеридов кренуо са Хелмског полуострва, шта је све освојио и саградио и како је ширио писменост, те касније обожен као бог Сербон. 

Гашевић је потом говорио и о једном старом српском племену које је према његовим речима, прво ковало бакар, па су по старом имену за бакар добили и име. Он је казао да је из тог племена Лаван Нахоров, који је био ујак и потом таст библијског Јакова. На тај начин је потврдио речи израелског премијера Бењамина Нетањахуа да су Срби и Јевреји пријатељи хиљадама година. 

Такође, објаснио је порекло и племена Моска, Трибала и Тројанаца, а говорио је и о генетичким истраживањима Анатолија Кљосова. Осим тога, он је указао на стихове са самог почетка Горског вијенца који указују да је Његош познавао древну историју српског рода. О свему томе опширније погледајте у емисији Академија на каналу Прави одговор. 

Мекгрегор: Русија је већ уништила 90 одсто свега што је Кијев добио од Запада

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА